
Tegenwoordig bevallen de meeste vrouwen in het ziekenhuis. In een ziekenhuis word je begeleid door vakkundig personeel en is alle moderne verloskundige apparatuur aanwezig. Hierdoor kan direct worden ingegrepen wanneer zich moeilijkheden bij de bevalling voordoen. Veel vrouwen kiezen bovendien voor een bevalling in het ziekenhuis, omdat ze daar pijnstillende middelen kunnen krijgen. Tijdens een thuisbevalling kan dat niet. In sommige gevallen wil de partner graag een ziekenhuisbevalling, omdat hij zich zorgen maakt over een thuisbevalling. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de verloskundige niet op tijd komt en dat hij de bevalling zelf moet begeleiden.
Poliklinische bevalling
Als je er zelf voor kiest en wanneer er geen medische noodzaak is om in een ziekenhuis te bevallen, spreken we van een poliklinische bevalling. Tijdens een poliklinische bevalling blijf je thuis totdat de weeën op gang zijn en je ongeveer 5 centimeter ontsluiting hebt. Hierna ga je naar het ziekenhuis, waar je wordt begeleid door een verloskundige.
De voordelen van een poliklinische bevalling zijn:
- Je mag meestal een paar uur na de bevalling weer naar huis.
- Je hebt geen rotzooi van de bevalling in huis.
- Alle apparatuur en medicatie is in het ziekenhuis aanwezig.
- Je kunt eventueel pijnstillende medicatie krijgen, zoals een ruggenprik tijdens de weeën.
De nadelen van een poliklinische bevalling zijn:
- De extra kosten, omdat je een ziekenhuiskamer moet huren.
- Je moet zelf voor vervoer naar het ziekenhuis zorgen.
- Je kunt niet helemaal je eigen gang gaan in het ziekenhuis. Het is tijdens een ziekenhuisbevalling bijvoorbeeld ook niet mogelijk om in bad te bevallen.
- Mocht de bevalling te snel verlopen, dan moet je alsnog thuis bevallen.
- De sfeer kan bij een poliklinische bevalling minder intiem zijn en er lopen meer mensen je kamer in en uit dan thuis. Vooral als er meerdere vrouwen aan het bevallen zijn, heeft het personeel het druk en is de sfeer minder persoonlijk.
- Je moet het kraambed na een ziekenhuisbevalling vaak snel verlaten, omdat de verloskamer weer nodig is voor een ander.
Medische noodzaak voor ziekenhuisbevalling
Bij complicaties of risicovolle zwangerschappen heb je geen keus en moet je in het ziekenhuis bevallen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een bepaalde ziekte hebt, of wanneer een eventuele vorige zwangerschap niet zonder complicaties is verlopen. Je wordt dan tijdens je zwangerschap al begeleid door een gynaecoloog.
Je komt naar het ziekenhuis als je regelmatig weeën hebt of wanneer je vliezen breken. Hier wordt je begeleidt door een verloskundige en/of gynaecoloog. Als alles goed gaat mag je één tot twee dagen na de bevalling weer naar huis.