Vanaf 26 weken is is de overlevingskans van een baby ongeveer 70%. De overlevingskansen van premature baby’s van meer dan 27 weken liggen rond de 90% en bij een zwangerschapsduur van 33 weken stijgt de overlevingskans naar 95%. Een te vroeg geboren baby heeft vaker medische problemen, een ontwikkelingsachterstand en ziet er soms anders uit dan andere baby’s. Uiterlijke kenmerken van prematuren zijn:
- Groot hoofd. Te vroeg geboren baby’s hebben meestal een relatief groot hoofd ten opzichte van de rest van het lichaam.
- Rode, glazige of behaarde huid.
- Bij jongens zijn de testikels niet ingedaald en bij meisjes worden de binnenste schaamlippen niet bedekt door de buitenste.
Complicaties bij prematuren
Naast afwijkende uiterlijke kenmerken, kunnen zich ook complicaties voordoen in het lichaam van een premature baby. Er kan sprake zijn van:
- Ongerijpte organen. Prematuren hebben vaak nog ongerijpte longen, een ongerijpt zenuwstelsel of maagdarmstelsel. Doordat de longen van prematuren vaak onvoldoende zijn gerijpt, kan de ademhaling te veel energie vergen van de baby. Dit is dan ook de reden dat er voor de bevalling weeënremmers en corticosteroïden bij de moeder worden toegediend. Na de bevalling is opname in een couveuse noodzakelijk.
- Ontregelde lichaamstemperatuur. Een prematuur is nog niet in staat zelf de lichaamstemperatuur te reguleren en daarom moeten ze vaak na de geboorte in een couveuse.
- Bloedarmoede. Dit komt veel voor bij prematuren, omdat de darmen van de baby nog niet voldoende ijzer uit de voeding kunnen opnemen, hetgeen nodig is voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Het feit dat er geregeld bloed wordt afgenomen voor diverse onderzoeken, kan bijdragen aan de bloedarmoede. Gemiddeld ontvangt een prematuur twee bloedtransfusies om bloedarmoede te verhelpen.
- Geelzucht. Na de bevalling zijn de nog aanwezige 'foetale’-rode bloedlichaampjes' niet meer nodig en worden afgebroken om plaats te maken voor 'volwassen'-rode bloedlichaampjes. Bij de afbraak komt een reststof vrij die de huid geel kleurt en in zeer zeldzame gevallen tot permanente hersenschade kan leiden.
- Infectiegevaar. Een te vroeg geboren baby heeft vaak een lage weerstand en daardoor een groter risico op infecties vóór, tijdens en na de geboorte. Infecties kunnen bestreden worden met antibiotica.
- Aangeboren afwijkingen.