Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat is de oorzaak van een vroeggeboorte?

3.9 uit 5 - 14 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

De exacte oorzaak van een spontane vroeggeboorte is in de meeste gevallen niet duidelijk. Vroeggeboorten (inclusief extreme prematuriteit) komt in ongeveer 8% van alle geboorten voor. Bij 80% van de te vroeg geboren baby’s begint de bevalling spontaan, terwijl bij de overige 20% de bevalling vroegtijdig moet worden opgewekt. Dit moet gebeuren wanneer de baby bijvoorbeeld niet goed blijkt te groeien in de baarmoeder.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • De leeftijd van de moeder. Zowel bij hele jonge moeders als bij oudere moeders worden baby’s vaker prematuur geboren. 
  • Ontsteking van het tandvlees. Zwangere vrouwen met parodontitis (tandvleesontsteking waarbij ook het kaakbot is aangetast) hebben een groter risico om te vroeg te bevallen. Dit komt doordat parodontitis het hormoon dat weeën opwekt (Prostaglandine E2 (PGE2)) in het bloed verhoogd. 
  • Meerlingzwangerschap. Bij een meerlingzwangerschap is de kans op een vroeggeboorte groter doordat de ruimte in de baarmoeder sneller te klein wordt voor het aantal baby’s. Ook besluit de arts vaker bij een meerlingzwangerschap om de baby’s eerder te halen vanwege complicaties (zoals het niet meer goed functioneren van de placenta). 
  • Kort geboorte-interval. Een korte tijd tussen twee zwangerschappen in, verhoogt het risico op een vroeggeboorte. 
  • IVF. Kunstmatige bevruchting via IVF (In Vitro Fertilisatie) heeft een hoger risico op een meerlingzwangerschap en daarmee ook op een vroeggeboorte. Echter ook eenlingen die ontstaan zijn dankzij IVF hebben een verhoogde kans op een vroeggeboorte.

Prematuur: gevolgen

Een prematuur geboren baby heeft een hoog risico op afwijkingen of complicaties na de geboorte, omdat de organen van de baby nog niet volledig zijn gerijpt. Daarnaast heeft de baby ook vaker te maken met een te laag geboortegewicht. Dit noem je dysmatuur.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

3.9 uit 5 - 14 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 05-04-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -