Uit welke fases bestaat palliatieve zorgverlening?
Bij het verlenen en ontvangen van palliatieve zorg komt veel kijken. Van het in kaart brengen van de benodigde zorg tot het regelen van professionele steun voor de nabestaanden. Hieronder alle fases van palliatieve verzorging op een rij.
Begin van de palliatieve zorg
Je neemt beslissingen over betrokkenen in het proces van afscheid en sterven. Je brengt in kaart welke zorg nodig is en stelt mantelzorgers en andere hulpverleners aan.
Palliatieve zorgverleners
De hoeveelheid benodigde en beschikbare palliatieve zorgverleners verschilt per persoon, soms zijn er heel wat mensen in de weer. Denk aan:
- De wijkverpleegkundige.
- Een medisch specialist.
- De huisarts.
- Thuiszorg.
- De apotheker.
- Een fysio- en/of ergotherapeut.
- Een diëtist.
- Een psycholoog.
- Een mantelzorger.
- Geschoolde vrijwilligers.
- Een maatschappelijk werker.
Zorg in de palliatieve fase
Deze fase bestaat vooral uit pijn- en symptoombestrijding op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel vlak. Denk aan het stoppen met behandelingen vanwege vervelende bijwerkingen of juist het doorzetten ervan. Daarnaast leer je omgaan met gevoelens en emoties die horen bij overlijden. Wellicht kan iemand je helpen met het beantwoorden van vragen over zingeving. Bespreek alle wensen en behoeften rondom het stervensproces.
Zorg in de terminale fase (stervensfase)
Alle zorg is nu gericht op een waardige afronding. Dus comfort, klachten verminderen en afscheid nemen.
Zorg voor de nabestaanden
Na het overlijden bestaat de palliatieve zorg nog uit (professionele) steun om het overlijden van een dierbare te verwerken.