Een ontstoken ooglid of blefaritis brengt verschillende klachten met zich mee, zoals:
- Droge ogen
- Jeukende ogen en/of jeukende oogleden
- Tranende ogen
- Branderige ogen
- Geïrriteerde ogen
- Rode en gezwollen oogleden of ooglidranden
- Soms schilfertjes en korstjes tussen de wimpers
- Zandkorrelgevoel (gevoel dat er zand of een stofje in je ogen zit)
- Vermoeide ogen
- Vaker knipperen
- Wazig zien
- Vastgeplakte oogleden
- Chalazion (gerstekorrel)
- Hordeolum (strontje): een rood, pijnlijk bultje op het ooglid
Deze klachten zijn meestal het ergst in de ochtend. In de loop van de dag kun je wel meer last krijgen van droge ogen.
Droge en tranende ogen
De klachten kunnen tegelijk voorkomen of los van elkaar. Gek genoeg kun je dus zowel last van droge ogen als van tranende ogen hebben. Dit komt doordat het lichaam voor droge ogen probeert te compenseren. Om het oog te beschermen produceert de traanklier meer traanvocht als je droge ogen hebt. Door te knipperen verspreid je dit vocht tot er een dun laagje over het oog ligt – de traanfilm. De meiboomklieren maken normaal gesproken een olieachtig laagje aan dat ervoor zorgt dat het traanvocht niet te snel verdampt. Bij blefaritis werken deze klieren minder goed, waardoor het traanvocht van minder goede kwaliteit is en sneller verdampt. Hierdoor blijven je ogen droog aanvoelen terwijl ze tegelijkertijd kunnen tranen.
Chalazion (gerstekorrel)
Een chalazion of gerstekorrel is een (pijnloos) bultje in je ooglid dat ontstaat door een verstopt talgkliertje. Blefaritis verhoogt de kans op het ontstaan van zo’n chalazion, door een ontstoken en verdikte talgklier.
Hordeolum (strontje)
Een hordeolum (vaak strontje genoemd)is een acute ontsteking van een klier in het ooglid. Dit ontstaat meestal door blefaritis. Het ooglid wordt dan rood, dik en pijnlijk. Vaak hoopt zich pus op in de zwelling en is er een puskop zichtbaar.