Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wmo, Awbz en mentorschap

3.8 uit 5 - 4 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

De Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) is op 1 januari 2015 vervangen door een aantal nieuwe en bestaande wetten, waaronder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het doel van de Wmo is iedereen, met of zonder een beperking, zo lang en zoveel mogelijk in staat stellen om deel te nemen aan de samenleving. Per 1 januari 2015 zijn veel taken van het Rijk vanuit de toenmalige Awbz naar de gemeente gegaan. Het gaat hier om bepaalde vormen van begeleiding, bijvoorbeeld vanuit een zorginstelling aan ouderen of mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. De Awbz regelde zorgaanspraken bij langdurige en/of zware zorg.

De komende jaren neemt de behoefte aan mentoren voor mensen die niet in staat zijn zelf hun belangen te behartigen, sterk toe. Daarbij gaat het om mensen met dementie, een verstandelijke handicap of psychische beperkingen. Belangrijke oorzaak is de verandering in de zorg, waarbij de toegang tot de intramurale zorg wordt beperkt. Meer kwetsbare mensen moeten daardoor zelfstandig blijven wonen. De vernieuwde Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt de nodige steun thuis.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

3.8 uit 5 - 4 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 22-04-2020

.
- Advertentie -
- Advertentie -