Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Er zijn verschillende soorten eczeem, zoals seborroisch eczeem, atopisch eczeem, dyshidrotisch eczeem (ook wel blaasjeseczeem), berg (eczeem bij baby's), kapperseczeem en contacteczeem.
Uit studies is gebleken dat tijdens ontstekingsprocessen, zoals eczeem, bepaalde stoffen vrijkomen die zogenaamde ‘jeukzenuwen’ prikkelen. Vervolgens sturen de ‘jeukzenuwen’ deze prikkels naar de hersenen die het waarnemen als ‘jeuk’. Je huid begint te jeuken en je hersenen geven door dat je moet krabben om het te stoppen.
Vicieuze cirkel
Het krabben geeft in eerste instantie verlichting, maar veroorzaakt daarna meer jeuk. Je gaat nog meer krabben, waardoor je huid beschadigd raakt en vatbaarder is voor ‘indringers’ zoals bacteriën en schimmels. Er ontstaan nieuwe beschadigingen, irritaties en/of infecties waardoor de jeuk verergert. Er ontstaat een vicieuze cirkel: je hebt jeuk, je krabt, je krijgt weer jeuk, je krabt weer enzovoort.
Is je huid (eindelijk) aan het herstellen van de beschadigingen? Ook het herstelproces brengt jeuk met zich mee waardoor het nóg lastiger is uit de vicieuze cirkel te komen.