Ik heb een paniekaanval!
Ik heb een paniekaanval!
Een paniekaanval is de hevigste vorm van fysieke angst. Hij kan worden veroorzaakt door alle typen angst. Bij een confrontatie met die angst, of soms zonder specifieke aanleiding, word je onverwacht heel erg bang: je lichaam reageert alsof er ernstig gevaar dreigt.
De paniek ontstaat eigenlijk pas in het moment erna, als je bang wordt voor je eigen fysieke reactie. Omdat je je hart snel voelt kloppen, vrees je voor een hartaanval. En dat trillen van je ledematen kan niets anders dan slecht nieuws betekenen. Deze angstvorm komt vaak samen voor met straat- of pleinvrees, en een geschatte vier procent van de Nederlanders heeft er last van.
Paniekstoornis
Eenmalige paniekaanvallen kunnen iedereen overkomen. Deskundigen spreken pas van een paniekstoornis als de paniekaanvallen regelmatig terugkeren en je ze gaat proberen te vermijden door bijvoorbeeld niet meer op plekken te komen die je met de aanval associeert. In dat geval is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Je huisarts kan je doorverwijzen naar de basis GGZ.
Deze tekst is geschreven door Roanne van Voorst, auteur van het boek Alles Onder Controle. Hoe high-risk sporters angst overwinnen.