Waterwratten (Mollusca contagiosa)
Wat zijn waterwratten?
Waterwratten (mollusca contagiosa) worden ook wel bolhoedwratjes genoemd. Het zijn kleine bultjes op de huid die een parelmoerachtige glans en een kuiltje in het midden hebben. Waterwratjes komen vooral voor bij jongere kinderen, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben.
Oorzaak van waterwratten
Waterwratten worden veroorzaakt door een virus uit de pokkenfamilie (Molluscum contagiosum virus) en zijn heel besmettelijk. Besmetting treedt gemakkelijk op via het vocht in de bultjes. Het afweersysteem ontwikkelt zelf weerstand tegen het virus. Zodra deze weerstand voldoende is, zullen de waterwratjes vanzelf verdwijnen.
Kinderen met eczeem zijn vaak extra vatbaar voor waterwratjes, omdat zij door het krabben het virus in hun toch al kwetsbare huid wrijven.
Symptomen van waterwratten
Waterwratten zijn kleine, parelmoer glanzende bultjes die op je huid geplakt lijken te zitten. In het midden hebben ze een kuiltje. Rondom de waterwratjes kan de huid ontstoken raken: de huid is dan rood en schilferig. Meestal komen waterwratten in kleine groepjes voor. Ze komen het meest voor op de volgende plekken:
- Op de romp.
- Onder de oksel.
- Aan de binnenkant van de elleboog.
- In de knieholte.
- In het gezicht.
- In de nekplooien.
- Op de billen.
- Soms ook rond de anus.
Laatst bijgewerkt op 28 oktober 2012