Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Verkleurde teennagel

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts
1.6 uit 5 - 7 beoordelingen
Beoordeling icoon1 mensen vonden deze informatie nuttig

Verkleuring van de teennagel is meestal het gevolg van een abnormale verdikking van de nagel, verkleuring door nagellak of door een schimmelinfectie. Verkleuring van de nagels kan ook ontstaan door veelvuldig gebruik van nagellakremover. Hierdoor kan de bovenste laag van de nagel beschadigd raken met als gevolg verkleuring of dofheid.

De nagels kunnen door frequent gebruik van nagellakremover vocht verliezen, broos worden en verkleuren. Verdikking van de nagel kan ontstaan wanneer de nagel is onderworpen aan overmatige maar afwisselende druk, een typisch geval bij het dragen van schoenen. De nagel reageert op deze druk door het celvernieuwingsproces te versnellen. Hierdoor worden harde, op elkaar gepakte cellen opeengestapeld (keratinisering) met als resultaat verdikking van de nagel. Schimmelinfecties aan de nagel kunnen deze ook dikker maken. (Lees meer over schimmelnagels of voetschimmel.)

Pagina laatst aangepast op 29-03-2023

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door: H. Vrij-Mazee, arts

Vond je deze informatie nuttig?

1.6 uit 5 - 7 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -