Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat doe jij tegen een tennisarm?

Een tennisarm valt eigenlijk onder de noemer RSI (Repetitive Strain Injuries). Ook een tennisarm ontstaat door overbelasting, in dit geval van de spieren of pezen in de onderarm. Door overbelasting of verkeerd gebruik van de arm raakt het aanhechtingspunt van de onderarmspieren bij de elleboog geirriteerd en kan uiteindelijk gaan ontsteken. Op dat moment is er sprake van een tennisarm. Overigens komt een tennisarm vaker voor bij mensen die niet tennissen dan mensen die wel tennissen.

Bij een tennisarm heb je pijn aan de buitenkant van de elleboog. Die voel je bij het gebruik van de arm of de hand. Bij een lichte tennisarm kun je vaak volstaan met het ontzien van de arm totdat de klachten weg zijn.

Een 'echte' tennisarm heeft veel tijd nodig voor de genezing, vaak een half jaar tot een jaar. De pijn kan verlicht worden door ijs of een cold-pack op de pijnlijke plek te leggen. Doe dit alleen niet te lang anders wordt de arm te koud. Wanneer je erge of chronische pijn hebt, ga dan naar de huisarts. Die kan pijnstillers of ontstekingsremmers geven. Ook fysiotherapie is een mogelijkheid. Verder is er een vrij nieuwe behandeling met ultrasonore golven. Een operatie voor een tennisarm komt maar zelden voor, omdat die vaak niet effectief is.

Zorg ervoor dat de tennisarm goed genezen is voordat je weer volop aan het werk gaat. Wacht liever een week te lang met het belasten van de arm, dan dat je te vroeg begint. Een tennisarm is alleen te voorkomen door erop te letten dat je je arm goed gebruikt. Sporters kunnen de kans op klachten verkleinen door voor een goede conditie, en het juiste materiaal te zorgen. Ook een goede warming up en cooling down kunnen klachten voorkomen.

Wat doe jij tegen een tennisarm? Welke behandeling hielp bij jou het beste? En hoelang duurde het weer voordat jij volledig aan de slag kon? Ben je te snel aan de slag gegaan? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Dirk J

  07 augustus 2019 13:12

  Pijn begon in elleboog, sporen van vocht zichtbaar boven en onder op echo. Uitstraling naar schouder en nek. Mijn oplossing voorlopig: doorgaan met dagelijkse circuittraining (iets lagere belasting op sommige toestellen), een maand twee keer per week fysio met dry-needle en een weekje 4x600mg Ibuprofen. Hoop dat het lukt

  • smaragd

   02 november 2019 14:49

   Ik heb drie keer een injectie met mieren-/bijenzuur gehad, om de week. Dit deed even heel veel pijn, met als gevolg de hele dag een stijve arm. Na de derde injectie had ik een paar uur last van koorts, maar tot mijn grote genoegen waren mijn klachten daarna weg. Jaren later was het met mijn andere elleboog hetzelfde verhaal alleen kende de betreffende arts deze behandeling niet. Hij heeft het met wat moeite alsnog weggekregen. Ik kan het iedereen aanraden.

  • Kees

   12 maart 2019 10:30

   Gewoon doorwerken en je pijngrens verleggen.

   • Ilse

    14 april 2019 23:33

    Oordeel nooit maar dan ook nooit over de pijn van een ander, jíj kan het niet voelen.

   • Onbekend

    26 februari 2019 14:25

    Ik ben aangereden door scootmobiel heb pijn in mijn arm de fysiotherapeut heeft geconstateerd dat ik een tennisarm arm heb. Waarom heet het een tennisarm?

    • Frans1234

     02 januari 2019 06:37

     Wow mag ik dat adres hebben, ik loop ook al ruim een jaar met een tenniselleboog rond.

     Thanks

     • Hasse

      02 oktober 2018 19:33

      Ik heb drie jaar last gehad van zowel links als rechts. Uiteindelijk aan beide ellebogen geopereerd en het probleem was direct verholpen.
      Succes gegarandeerd.      • Anneke

       03 augustus 2018 12:01

       Hallo,
       Mijn pijn zit vooral aan de binnenkant onderarm

       • Chanel

        21 november 2017 12:30

        Heeft er iemand ervaring met thuiszorg in verband met een tennisarm? Ik woon alleen en heb zo veel pijn dat ik niet meer veel kan doen. Maar ik vraag me af of ik recht heb op thuiszorg omdat ik allemaal verhalen hoor dat er eigenlijk niets mogelijk is. Begin langzaam maar zeker te vervuilen!

        • Karin

         03 maart 2017 08:37

         Ik heb nu een maand of 3 last van een tenniselleboog..
         Pijnstillers en nog andere pillen geslikt voor de pijn en ontsteking .
         Voltaren gel er op gesmeerd, zelf oefeningen gedaan opadvies van de dokter, maar niks helpt. Ik word niet goed van de pijn.. Kan af en toe geen kopje koffie meer tillen zo erg is het dan.. Ik werk in de thuishulp, dus iedere dag poetsen, wat ook niet goed is voor mij arm.. Maar mijn baas werkt ook niet goed mee Door te zeggen geef je arm wat rust. 's Nachs lig ik wakker van de pijn.
         Wat moet ik doen dat de pijn minder word? Want ik word er zo moe van.

         Gr Karin

         • Erik

          18 februari 2017 19:10

          Hoi, ook ik ben ongeveer 1 jaar geleden bij de heer Tempel geweest en aanvankelijk leken de problemen verholpen. Nadat toch de klachten terug kwamen ben ik uiteindelijk via via bij ANSR terecht gekomen. Zij hadden met een soortgelijke behandeling mijn klachten weer verholpen, maar adviseerden mij om de problemen weg te houden te oefenen met een powerbal. Ik wil geen reclame maken ofzo, maar sinds dat ik dat ding ben gaan gebruiken blijven de klachten wel mooi weg, al voor een maand of 3 nu. Laten we hopen dat dat zo blijft. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben, groet Erik.

          • Modejo

           18 november 2016 11:24

           Heb twaalf jaar met twee tennisellebogen rond gelopen... alles geprobeerd, niets hielp. Uiteindelijk ben ik afgelopen mei aan mijn rechterelleboog geopereerd , dat gaat fantastisch ! Afgelopen oktober ben ik links geopereerd , dat voelt nog niet zoals het zou moeten zijn maar ik hoop dat dat ook een kwestie van tijd is. ( operatie is vijf weken geleden)
           Voor mij was opereren een laatste optie en tot nu toe lijkt het de beste optie geweest te zijn

           • An

            19 maart 2017 16:16

            Wat hebben ze gedaan dan tijdens de operatie?

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -