Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van het Stevens Johnson syndroom

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door P. Schipper, arts
4.9 uit 5 - 30 beoordelingen
Beoordeling icoon29 mensen vonden deze informatie nuttig

Behandeling van het Stevens Johnson syndroom

In veel gevallen zal het Stevens Johnson syndroom na 3 tot 4 weken weer spontaan en volledig verdwijnen. Bij sommige patiënten kan de ziekte steeds opnieuw terugkeren. Als de ziekte steeds terugkeert, kan een behandeling noodzakelijk worden.

De behandeling van het Stevens Johnson syndroom hangt af van de ernst van de situatie. Hieronder schetsen we enkele situaties en geven aan welke behandeling in dat geval gebruikelijk is.

  • Als de huidproblemen bijvoorbeeld samengaan met een koortslip, kun je zes maanden lang behandeld worden met een antivirusmiddel.
  • Als het syndroom zich verder uitbreidt, kan het zijn dat het systemisch wordt behandeld. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een korte stootkuur met medicatie.
  • Als het syndroom meer dan 10% van je lichaam heeft aangetast, of voor grote problemen met eten of je zicht veroorzaakt, dan is het noodzakelijk dat je in het ziekenhuis wordt opgenomen. In het ziekenhuis zal vervolgens bepaald worden wat je behandeling zal zijn. Vaak zal deze behandeling overeenkomen met de behandeling van een Toxisch epidermale necrolyse (TEN).

Behandeling van TEN

De behandeling van TEN bestaat uit een opname in het ziekenhuis of brandwondencentrum waarna het lichaam een brandwondenbehandeling zal ondergaan. Er wordt onder andere gelet op:

  • Wondverzorging.
  • Sondevoeding.
  • Vocht- en elektrolytenhuishouding.
  • Infectiebestrijding.

Over het algemeen wordt TEN behandeld met een hoge dosis corticosteroïden die via infuus worden toegediend. 

Laatst bijgewerkt op 1 juli 2014

Pagina laatst aangepast op 20-12-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door: P. Schipper, arts

Vond je deze informatie nuttig?

4.9 uit 5 - 30 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -