Als je bij de arts komt met heupklachten, stelt de arts eerst een aantal vragen over de pijnklachten. Komen de antwoorden op deze vragen overeen met de symptomen van een slijmbeursontsteking aan de heup, dan verricht hij een lichamelijk onderzoek. Soms verricht de arts aanvullend onderzoek door het maken van een echo of MRI-scan van de heup. Hiermee worden andere aandoeningen uitgesloten.
Behandeling van slijmbeursontsteking heup
Er is helaas geen simpele behandeling die een slijmbeursontsteking in de heup verhelpt. Je lichaam moet het aangedane weefsel zelf herstellen en daarbij is het belangrijk dat je het gewricht rust gunt. Een kanttekening is dat je de heup (waar mogelijk) wel blijft gebruiken om zo stijfheid te voorkomen. Probeer niks te forceren. Ook herstelt de heup sneller als je niet op de aangedane zijde ligt.
Medicatie en injecties met corticosteroïden
Pijnstillers kunnen pijnklachten verminderen. In sommige gevallen schrijft de arts ontstekingsremmende medicatie voor. Soms is de pijn zo hevig dat deze zelfs met pijnmedicatie niet onderdrukt kan worden. In dat geval beslist de arts soms om een injectie met corticosteroïden te zetten. Dit is een zeer sterk ontstekingsremmend middel dat direct in de slijmbeurs wordt gespoten en voor directe verlichting van de pijn zorgt. Een corticosteroïdinjectie veroorzaakt soms wel tijdelijke vervelende bijwerkingen. Overleg daarom altijd eerst goed met je arts of de injectie echt noodzakelijk is.
Oefeningen voor een soepel heupgewricht
In een later stadium van de ontsteking kun je oefeningen voor de heup uitvoeren. Met deze oefeningen beweeg je het heupgewricht op een gecontroleerde manier en stimuleer je de doorbloeding. Een goede doorbloeding van het gewricht draagt bij aan het herstel. Om het gewricht soepel te houden, is het ook goed om kleine stukjes te blijven lopen.
Een voorbeeld van een oefening voor een soepel heupgewricht zie je in onderstaande video. Let op: zodra het te veel pijn doet moet je stoppen en rust houden. Overleg altijd met je arts en of fysiotherapeut welke oefeningen en bewegingen je het beste kunt doen.
Operatie bij een slijmbeursontsteking
In enkele gevallen wordt de slijmbeurs in het geheel verwijderd. Dit gebeurt via een kleine snede aan de zijkant van de heup. Ook wordt er dan een snede in de peesplaat gemaakt, zodat deze minder strak over het heupbot loopt. Het herstel duurt gemiddeld zes weken.