Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Slechte adem door witte tong

4.5 uit 5 - 10 beoordelingen
Beoordeling icoon9 mensen vonden deze informatie nuttig

Een gezonde tong is rozerood van kleur. Soms ontstaat er een laag witte aanslag op de tong. Dan heb je last van een zogenaamde witte tong. Deze aanslag bestaat voornamelijk uit bacteriën. Dit is in principe een onschuldig verschijnsel, maar het is wel iets om in de gaten te houden omdat het kan duiden op onderliggende gezondheidsproblemen. Ook kan een witte tong ervoor zorgen dat je last krijgt van een onfrisse adem. Gelukkig zijn een witte tong en onfrisse adem goed te behandelen.

Oorzaken van een witte tong

Het laagje witte aanslag op je tong wordt ook wel tongbeslag genoemd. Het bestaat onder meer uit bacteriën en stoffen uit speeksel en bloed en is vergelijkbaar met tandplaque. Dit beslag komt bij een gezonde tong alleen achter op de tong voor. Als het een groot deel van de tong beslaat, dan spreken we van een witte tong.

Een witte tong kan verschillende oorzaken hebben.

  • Vaak duidt het op een verminderde weerstand. Met name in het griepseizoen worden veel mensen verkouden en pikken ze ook andere virussen sneller op. Ook in stressvolle periodes kan de weerstand dalen en dan kan een witte tong ontstaan.
  • Drink je veel koffie, thee of alcohol? Rook je? Door deze gewoontes raakt je mondslijmvlies geïrriteerd. Ook voor de gezondheid van je mond is het daarom belangrijk om hiermee te stoppen of minderen en om te kiezen voor een gezondere leefstijl. Daarnaast doe je er goed aan om voldoende vocht binnen te krijgen. Als je uitdroogt, wordt je mond namelijk ook droog en dit zorgt weer voor meer bacteriegroei, meer wit beslag en uiteindelijk voor een onfrisse adem. Ook bij parodontitis is er vaak sprake van dikker tongbeslag. 
  • Nog een belangrijke veroorzaker van een witte tong is slechte mondhygiëne. Het is belangrijk voor je gezondheid om dagelijks je mond goed te verzorgen. Doe je dit niet, dan komt er meer beslag op je tong en krijg je vaak ook nog eens last van een slechte adem. 

Meestal heeft een witte tong dus een oorzaak die vrij makkelijk aan te pakken is. Er zijn echter ook bepaalde ziektes en aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat je tong wit wordt. Een candida-infectie van de tong komt vaak voor bij baby’s (spruw), ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem, en heeft als symptoom dat je tong wit wordt. En ook bij aandoeningen als een haartong, syfilis, roodvonk en tongkanker kan het voorkomen. Vertrouw je het niet? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoe veroorzaakt een witte tong halitose?

De aanslag op je tong bestaat voor een groot deel uit bacteriën. Bij een witte tong is de laag tongbeslag dikker dan normaal en er komen op dat moment ook meer bacteriën voor in je mond. Deze produceren afvalstoffen; ook wel vluchtige zwavelverbindingen genoemd. Deze gassen zijn de belangrijkste oorzaak van een onfrisse adem (halitose). 

Wat kun je doen tegen een witte tong?

Om van een witte tong af te komen is het allereerst belangrijk om je weerstand op pijl te houden en een gezonde leefstijl te hanteren. Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon, voldoende beweging en ontspanning en drink niet te veel alcohol, koffie of thee. Ook is het belangrijk om niet te roken en om voor een goede mondhygiëne te zorgen. Denk daarbij niet alleen aan het verzorgen van je tanden en tandvlees, maar ook aan ook het goed reinigen van je tong. Zo kun je een tongschraper gebruiken en zijn er mond- en gorgelmiddelen om de bacteriën in je mond te reduceren. Als je je zorgen maakt over andere aandoeningen die een witte tong veroorzaken, neem dan contact op met je huisarts.

Verder lezen

Pagina laatst aangepast op 25-09-2020

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Vond je deze informatie nuttig?

4.5 uit 5 - 10 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -