Schildersziekte (Organisch Psycho Syndroom (OPS), Chronische toxische encephalopathie (CTE))
Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels
Heeft deze informatie je geholpen?
Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter, Ziekenhuis en solvo. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.
In het kort:
Schildersziekte is een aandoening aan het zenuwstelsel met veel verschillende lichamelijke en psychische klachten tot gevolg. Schildersziekte staat ook wel bekend als het organisch psychosyndroom (OPS) en ook als chronische toxische encephalopathie (CTE). De aandoening komt vooral voor in bepaalde beroepsgroepen die veel schadelijke stoffen inademen, zoals schilders. Schildersziekte is dus een typische beroepsziekte.
Je kunt schildersziekte oplopen na langdurige (meestal meer dan 5-10 jaar) blootstelling aan agressieve vluchtige oplosmiddelen (solventen). Vluchtige stoffen verdampen snel. De giftige stoffen dringen het lichaam binnen door de huid of door inademing. Bekende vluchtige oplosmiddelen zijn terpentine, aceton, benzeen, tolueen en wasbenzine. Dit zijn vetoplossende stoffen die veel gebruikt worden in lijm, ontvettingsmiddelen, verf en lak.
Beroepen waarin gebruik wordt gemaakt van dergelijke gevaarlijke stoffen geven een groter risico op het ontstaan van schildersziekte. Niet alleen schilders, waar de naam schildersziekte van is afgeleid, kunnen de ziekte krijgen. Ook bijvoorbeeld tapijtleggers, autospuiters en medewerkers van drukkerijen, laboratoria en garages lopen risico. Als je op zo’n werkplek werkt en er niet voldoende voorzorgsmaatregelen genomen zijn, kun je schildersziekte krijgen.
Risicofactoren voor het ontstaan van schildersziekte zijn het werken op een werkplek die:
Bepaalde genetische afwijkingen kunnen de vatbaarheid voor schildersziekte vergroten of juist verkleinen.
Door schade aan het zenuwstelsel ontstaan lichamelijke en psychische symptomen. Al bij kortdurend contact met een schadelijk vluchtig oplosmiddel kunnen symptomen optreden. Je bent moe, prikkelbaar, misselijk en duizelig en je kunt je moeilijk concentreren. De klachten verdwijnen vaak weer snel wanneer je niet meer in contact bent met de stof.
Er is pas sprake van schildersziekte wanneer er blijvende schade aan het zenuwstelsel is en de klachten dus niet meer weggaan. De ziekte wordt onderverdeeld in meerdere stadia, die de ernst van de klachten aangeven.
Pagina laatst aangepast op 05-04-2022
Auteur: Redactie Gezondheidsplein
Deze informatie is gecontroleerd door:
En ontvang 2 tot 4 keer per maand alle informatie over jouw gezondheid
Vanaf donderdag vind jij informatie over jouw gezondheid in je mailbox