Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van een ruggenmergtumor

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door N. van Hasselt, oncoloog
Nog geen beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

De ruggenmergtumoren worden verdeeld in astrocytomen, ependymomen en lipomen:

  • Astrocytoom: Dit is een tumor die uitgaat van de steuncellen (astrocyten) van het ruggenmerg. Er wordt onderscheid gemaakt tussen goedaardige en kwaadaardige astrocytomen. De goedaardige soort komt drie keer vaker voor dan de kwaadaardige. In beide gevallen is het vaak niet goed mogelijk om het tumorweefsel van het ruggenmergweefsel te onderscheiden, waardoor radicale (totale) verwijdering vaak niet mogelijk is.
  • Ependymoom: Deze tumor ontstaat uit de cellen die de bekleding vormen van het centrale kanaal (ependymcellen) van het ruggenmerg. In tegenstelling tot de astrocytomen zijn de ependymomen vaak goed afgrensbaar van het omgevende ruggenmerg, waardoor radicale operatieve verwijdering vaker mogelijk is. Ze komen bovendien nogal eens voor in het onderste deel van het wervelkanaal, waar zich alleen nog de zenuwwortels bevinden.
  • Lipoom: Dit type tumor bestaat uit vetcellen, en komt meestal voor in het kader van spina bifida. Radicale verwijdering is meestal niet mogelijk.

Als een ruggenmergtumor wordt gevonden, kunnen operatief stukjes van de omliggende wervels orden afgesneden, waardoor de druk op de zenuwen verminderd wordt. Meestal verdwijnen hierdoor de pijn en andere symptomen onmiddellijk. Net als bij hersentumoren hangt de verder behandeling af van factoren zoals de soort, omvang en plaats van het gezwel.

Pagina laatst aangepast op 16-12-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door: N. van Hasselt, oncoloog

Vond je deze informatie nuttig?

Nog geen beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -