Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Prikkelgeleidingsstoornis

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts
5 uit 5 - 2 beoordelingen
Beoordeling icoon2 mensen vonden deze informatie nuttig

De communicatie in het lichaam tussen zenuwen en spieren verloopt via kleine elektrische signalen en bepaalde boodschapperstoffen (de neurotransmitters). Door een prikkel van een zenuw zal een spier samentrekken. Afhankelijk van de functie van de spier ontstaat een bepaald effect. Door dit vernuftige systeem van signaaloverdracht zijn de hersenen en het ruggenmerg in staat de controle over het lichaam te houden en allerlei belangrijke processen te sturen. Wanneer een stoornis optreedt in de overdracht of geleiding van prikkels heeft dit gevolgen voor het goed functioneren van het lichaam.

De stoornis kan voorkomen bij aandoeningen van de zenuwbanen of bij de prikkeloverdracht van zenuw naar spier. Afhankelijk van de getroffen plaats, zenuw of spier ontstaan kenmerkende verschijnselen. Een aandoening waarbij de prikkelgeleiding in de zenuwbanen is verstoord is multipele sclerose (MS).

Pagina laatst aangepast op 29-03-2023

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door: H. Vrij-Mazee, arts

Vond je deze informatie nuttig?

5 uit 5 - 2 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -