Acute oorontsteking
Een acute oorontsteking is een ontsteking die plotseling ontstaat en minder dan drie weken aanhoudt. Er zijn drie verschillende vormen van een oorontsteking:
- Middenoorontsteking: dit is een ontsteking van het middenoor, dat vlak achter het trommelvlies zit. Deze vorm komt vooral voor bij kinderen.
- Uitwendige oorontsteking: dit is een ontsteking aan de gehoorgang. Deze vorm van oorontsteking komt vaker voor bij volwassenen.
- Binnenoorontsteking: dit is een ontsteking van het binnenoor. Hierin is een onderscheid te maken tussen een ontsteking van het binnenoor dat verantwoordelijk is voor het evenwicht, en een ontsteking van het binnenoor dat met je gehoor te maken heeft. Een binnenoorontsteking komt het minste voor van alle verschijningsvormen.
Chronische oorontsteking
Als een oorontsteking niet vanzelf overgaat of blijft terugkomen, wordt er gesproken van een chronische oorontsteking. Zo’n langdurige oorontsteking ontstaat wanneer het slijmvlies in je middenoor voor een langere tijd ontstoken is. Ook wanneer een oorontsteking regelmatig terugkeert kan dat ertoe leiden dat er een ophoping van vocht ontstaat in het middenoor dat niet meer verdwijnt. De klachten van een chronische oorontsteking zijn oorpijn, minder goed kunnen horen, een loopoor en/of oorsuizen.
Oorontsteking bij een kind of baby
Kinderen, met name onder de vier jaar, en baby’s hebben het vaakste last van een middenoorontsteking (otitis media). Bij een middenoorontsteking is het oor achter het trommelvlies ontstoken.
Een middenoorontsteking begint meestal met een verkoudheid. Hierdoor zwelt het slijmvlies van de neus- en keelholte op. Daardoor slipt de verbinding (de buis van Eustachius) tussen de neus- en keelholte en het middenoor dicht. Het middenoor is dan afgesloten, waardoor virussen en bacteriën zich hier kunnen gaan vermenigvuldigen en er een ontsteking ontstaat. Door de ontsteking ontstaat er een ophoping van vocht, waardoor er druk op je trommelvlies komt te staan. Deze druk op je trommelvlies veroorzaakt de pijn. Deze vorm van oorontsteking gaat vaak gepaard met hoofdpijn.
Een uitwendige oorontsteking komt een stuk minder vaak voor bij kinderen. Als het voorkomt, dan zal dat te maken hebben met een wondje aan de buitenkant van het oor waarin bacteriën komen omdat een kind daaraan gaat zitten.
Een binnenoorontsteking komt bij zowel kinderen als volwassenen niet vaak voor.
Oorontsteking bij volwassenen
Bij volwassenen komt vooral de uitwendige oorontsteking voor. Bij een uitwendige oorontsteking (otitis externa) is er meestal sprake van een ontsteking van de huid van de gehoorgang. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie of schimmel. Normaal gesproken beschermt oorsmeer je tegen ontstekingen, maar in een vochtige omgeving (bijvoorbeeld een zwembad) geeft dit minder bescherming. Ook je oren schoonmaken met een wattenstaafje kan een ontsteking veroorzaken. Met een wattenstaafje druk je de oorsmeer vaak dieper je oor in, waardoor er een ophoping ontstaat. Achter deze ophoping kan makkelijk een ontsteking ontstaan.
Een uitwendige oorontsteking kan leiden tot een binnenoorontsteking. Een binnenoorontsteking (otitis interna) bestaat uit twee vormen: een ontsteking die verantwoordelijk is voor je evenwicht (labyrintitis) of je gehoorgang (slakkenhuis). De oorzaak van deze oorontsteking is meestal het gevolg van een bacteriële middenoorontsteking of luchtweginfectie.
Een middenoorontsteking zie je met name bij kinderen, maar komt ook voor bij volwassenen.