Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Zou jij eiceldonatie overwegen?

Een eiceldonatie is te vergelijken met een spermadonatie. Bij een eiceldonatie staat een donor onbevruchte eicellen af aan een vrouw (ook wel wensmoeder genoemd) die zelf geen eicellen (meer) produceert en wel over een goed functionerende baarmoeder beschikt. Het kan ook zo zijn dat er wel eicellen zijn, maar dat deze niet geschikt zijn voor bevruchting. 

Eiceldonatie is minder eenvoudig dan spermadonatie, omdat eicellen niet in bevroren toestand bewaard kunnen worden en heel wat moeilijker te verkrijgen zijn dan sperma. De eicellen van de donor worden bevrucht met het sperma van de wensvader of eventueel een spermadonor. Na twee tot vijf dagen worden een of twee van de ontstane embryo's in de baarmoeder van de wensmoeder geplaatst. 

Zou jij als je lichaam geen eicellen (meer) produceert eiceldonatie overwegen? En zou je zelf donor willen zijn? Hoe zit 't met geheimhouding bij anonieme donoren? Vind je dat het kind het recht heeft te weten wie zijn genetische ouders zijn? Of moet dit geheim blijven? 

Opmerking: Dit discussiepunt dient alleen als platform om gedachten over de vraag 'Zou jij eiceldonatie overwegen?' uit te wisselen. Reacties waarin expliciet naar een eiceldonor wordt gezocht zullen wij verwijderen. Bij reacties waarbij iemand zich aanbiedt als eiceldonor zullen de contactgegevens worden verwijderd, de rest van het bericht blijft online. In 2012 opent het UMC Utrecht een eicelbank waar onvruchtbare vrouwen terecht kunnen voor een eicel van een ander. 

Terug naar het begin

Reacties

 • Wensvaders

  23 februari 2019 12:43

  Mijn vriend en ik (27jr) zijn al een tijd samen, en hebben het er al jaren over ooit een kindje te willen opvoeden. We wonen in de omgeving Utrecht, en zijn sinds een jaar heel actief opzoek naar alle opties, en willen uiteindelijk met een eiceldonatie en een draagster werken die ons mooiste droom kan vervullen. Helaas is het in Nederland zowel praktisch als juridische niet lekker geregeld en staan we er zelfs voor open naar het buitenland te gaan, en zouden we zelf ruildonatie overwegen. Nu zoeken we alleen nog een heldin die wellicht een eiceldonatie voor ons wil doen, of uiteindelijk zoeken we ook een draagster. Niet commercieel, maar in een reëele wens ooit ook papa te worden.

  Heftig hoe ver we willen gaan voor een kinderwens, en heftig dat daar zoveel voor moet gebeuren. Maar tof en bijzonder als het dan toch lukt, en we dit spannende traject kunnen doen met of met de hulp van zo'n geweldige dame.

  • Ellen

   23 september 2016 18:50

   Ik zit in het schuitje dat ik op zoek ben naar een eiceldonatie voor mijn eerste en helaas waarschijnlijk enige kind. Soms loopt het leven anders dan je je voorstelt of wenst. Het valt me op dat de dames graag een eitje over hebben voor vriendinnen. Ik hoop dat ik zo'n goed vriendin tref. Ik ben benieuwd wie van de dames die gereageerd hebben eicellen te willen doneren, dat ook daadwerkelijk gedaan hebben?

   • Nata

    21 mei 2015 08:54

    Ik weet hoe het is een kindje te willen en het maar niet lukt van je eigen lichaam. Daarom wil ik deze vrouwen helpen. Wil deze vrouwen ook het geluk van een mooie baby te mogen genieten.

    • Marianne

     20 juli 2016 17:17

     Ben je al eicel donor?

    • Joow

     18 juli 2014 01:28

     Hoi allemaal, mijn zus heeft moeite met zwanger worden en nu wilde ik graag helpen door middel van eicel donatie. Ik heb me hierover ingelezen, maar nu is alleen onduidelijkheid of ik het mag doen. Ik ben 28, maar ik heb geen kinderen. Ik zag ergens staan dat er uitzondering is voor zussen, maar kan dit moeilijk terug lezen. Weet iemand hier meer over?

     • R. Walstra

      28 januari 2014 10:52

      Onze dochter is 1 van de 18 kinderen die ook getransplanteerd is in Leiden. Zij heeft de reuma volledig teruggekregen. Wat Dr Kuis suggereert, dat het bij alle kinderen geslaagd is, is onzin. Wij voelen ons ernstig gekwetst.

      • Liseethe

       28 januari 2014 10:52

       Hallo, ik ben een meisje van 17 en ik heb ook reuma. Ik ben heel blij dat er vooruitgang is. Er is dus nog hoop.

       • Yvonne Groenhof

        28 januari 2014 10:52

        Ik heb uw programma gezien. Het was zo interessant dat wij het op school gebruiken voor onze presentatie! Ik wil hierbij alle kinderen succes wensen die ook zo'n operatie hebben en Rianne: ik vind dat je er fantastisch uitziet!!

        • Hellings Annemie

         28 januari 2014 10:52


         'k Zou graag vernemen hoe men beenmergdonor wordt in Belgie.

         • Linda

          28 januari 2014 10:52

          Ik ben 18 jaar en heb zelf ook zo'n beenmergtransplantatie gehad, 10 jaar geleden. Bij mij is de reuma vorig jaar teruggekomen maar in een veel minder erge vorm dan die ik vroeger had. Ik vind dit natuurlijk heel erg, maar ben blij dat het niet zo erg is als vroeger. Zonder beenmergtransplantatie had ik nu niet meer geleefd, dat weet ik zeker.

          • L

           28 januari 2014 10:52

           Weet iemand of deze aflevering nog ergens terug te zien is?

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -