Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Ongewenst kinderloos. Hoe ga jij om met de reacties?

Voor veel meiden op jonge leeftijd is het klip en klaar dat ze later graag moeder willen worden. En die droom komt ook vaak uit. Het gemiddelde gezin in Nederland bestaat uit vader, moeder en twee kinderen. Maar voor sommige vrouwen is het krijgen van kinderen helemaal niet zo vanzelfsprekend of lukt het zelfs helemaal niet.

Dan heet je opeens ongewenst kinderloos en dat gaat gepaard met een hoop verdriet en boosheid. Deze gevoelens worden nog eens extra aangewakkerd in moeilijke situaties en door lastige vragen. Heb jij al kinderen? Wanneer ga jij eraan beginnen? Je ziet jezelf zeker ook al wandelen achter een kinderwagen? Dit zijn voorbeeld van vragen die steevast aan bod komen op een verjaardag met moeders of bij een kraamvisite.

Hoe ga jij om met dit soort vragen? Zeg jij dat je ongewenst kinderloos bent? En hoe reageert men daar dan op?

Terug naar het begin

Reacties

 • L

  26 januari 2017 00:44

  Ik blijf gewenst kinderloos.

  • monkie

   22 januari 2014 11:35

   Ik ben zelf ook ongewenst kinderloos. Ik ben werkzaam als kraamverzorgende en krijg bijna bij ieder gezin de vraag of ik zelf al kinderen heb. Het lijkt wek alsof ik zonder kinderen geen goede kraamverzorgende kan zijn. Ze vragen soms ook waarom ik geen kinderen heb. Ik geef dan een glashard antwoord dat het niet altijd lukt zoals bij hen. Ze zijn dan gelijk stil en ik ben het kwijt. Ik vind het namelijk een zeer brutale vraag.

   • MA

    21 januari 2014 15:03

    Ik ben inmiddels al middelbaar, maar ook kinderloos gebleven helaas. Mijn mening is gewoon duidelijk zijn en zeggen wat je overkomt. Dat is voor jezelf makkelijker en ook je omgeving weet waar ze aan toe zijn. Wel vind ik het jammer dat veel mensen eraan voorbij gaan en er niet bij stilstaan wat het betekent voor iemand die dit meemaakt.

    .
    - Advertentie -
    - Advertentie -