Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van marisken

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Dr. K. Vos
5 uit 5 - 1 beoordeling
Beoordeling icoon1 mensen vonden deze informatie nuttig

Marisken zijn niet kwaadaardig en behoeven in principe geen behandeling.

Het is wel belangrijk om er naar te laten kijken door een arts om zeker te weten dat het marisken zijn en niet bijvoorbeeld anale wratjes.

Wanneer je veel klachten hebt door marisken, kun je ze weg laten halen. Je kunt marisken ook laten verwijderen vanwege cosmetische redenen.

Marisken verwijderen

De huisarts kan je hiervoor doorverwijzen naar een proctoloog, een arts die gespecialiseerd is in klachten van anus- en endeldarm. Die bespreekt tijdens de eerste afspraak wat de klachten zijn en stelt vragen over je medische achtergrond. Wanneer er besloten wordt om de marisken te verwijderen, kan dat met een operatie. De huidflapjes worden weggesneden en de wond kan dichtgehecht worden. De operatie vindt plaats onder narcose of plaatselijke verdoving. Bij plaatselijke verdoving wordt het gebied rond de anus alleen ongevoelig gemaakt.

Kijk op solvo.nl voor een proctoloog bij jou in de buurt.

Herstel na marisken verwijderen

Na het verwijderen van de marisken kun je last hebben van pijn rondom de anus. Er wordt aangeraden om de wond zo droog mogelijk te houden en ongeveer twee weken niet te sporten. Zo kun je wondzwelling voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om het gebied rondom de anus schoon te houden met water zonder zeep, voornamelijk na de ontlasting.

Wat kun je zelf doen om marisken te voorkomen?

Je kunt zelf proberen marisken te voorkomen. Een soepele stoelgang is hierbij belangrijk. Om de stoelgang soepel te houden kun je veel zelf doen:

  • Vezelrijke voeding eten, zoals volkoren producten, groente en fruit.
  • Voldoende drinken, minimaal anderhalve liter per dag.
  • Voldoende bewegen, minimaal een half uur per dag.
  • De ontlasting niet ophouden, maar direct naar het toilet gaan bij aandrang.
Terug naar het begin

Pagina laatst aangepast op 16-12-2019

Deze informatie is gecontroleerd door:

Vond je deze informatie nuttig?

5 uit 5 - 1 beoordeling

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -