Humaan papillomavirus (HPV) (HPV-virus)
Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Heeft deze informatie je geholpen?
Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter, Ziekenhuis en solvo. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.
HPV staat voor humaan papillomavirus. Dit is een seksueel overdraagbaar virus dat voorkomt in ruim honderd verschillende varianten. Een aantal van deze varianten veroorzaakt soms baarmoederhalskanker. Er zijn ook varianten die mogelijk genitale wratten veroorzaken. Acht op de tien vrouwen én mannen raakt een keer besmet met het virus. In sommige gevallen merk je jarenlang niks van een besmetting met het virus. In de meeste gevallen ruimt je lichaam het virus binnen anderhalf jaar vanzelf op en word je dus niet ziek.
Zeventig procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV. In Nederland krijgen ongeveer achthonderd vrouwen per jaar baarmoederhalskanker en hiervan overlijden jaarlijks tweehonderd vrouwen.
Meer over baarmoederhalskanker
De meest voorkomende vorm van kanker die door HPV ontstaat is baarmoederhalskanker. Andere vormen die minder vaak voorkomen zijn:
Een vrouw merkt vaak niets van een besmetting met HPV. In enkele gevallen kun je last hebben van een branderig gevoel aan de vagina en bloedverlies na seks.
Ook mannen kunnen besmet raken met HPV. Dit geeft vaak geen symptomen. Bij genitale wratten veroorzaakt door HPV ontstaan vaak wel klachten. Bij mannen kan soms een vorm van kanker ontstaan door HPV, zoals peniskanker. HPV is overdraagbaar en zo kun je als man ook weer anderen besmetten. Daarom wordt onderzocht of het ook nuttig is om mannen in te enten tegen het virus.
HPV is een virus dat wordt overgedragen door seksueel contact. Helaas is het niet voldoende beschermend om te vrijen met een condoom. HPV wordt namelijk ook overgedragen door huid-op-huidcontact rondom de geslachtsdelen. Je kunt dus ook besmet raken als je als vrouw alleen met vrouwen vrijt.
Wil je een besmetting met HPV voorkomen? Laat dan jezelf en je partner testen op het virus voordat jullie seksueel contact hebben.
De diagnose HPV kan gesteld worden met een uitstrijkje. Bij een uitstrijkje neemt de arts wat cellen van het baarmoederslijmvlies af. Deze cellen worden in een laboratorium onderzocht op eventuele aanwezigheid van het virus.
Bron: RIVM
Pagina laatst aangepast op 22-09-2021
Auteur: Redactie Gezondheidsplein
Deze informatie is gecontroleerd door:
En ontvang 2 tot 4 keer per maand alle informatie over jouw gezondheid
Vanaf donderdag vind jij informatie over jouw gezondheid in je mailbox