Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van harttamponade

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door N. van Hasselt, arts
4.8 uit 5 - 11 beoordelingen
Beoordeling icoon11 mensen vonden deze informatie nuttig

Een harttamponade is een aandoening die directe medische behandeling vereist. Als deze aandoening niet direct behandeld wordt, dan kan de persoon in kwestie in shock raken.  Als je denkt dat jijzelf of iemand in je directe omgeving last heeft van deze aandoening, dan is het belangrijk om direct contact op te nemen met een arts of ambulance. De arts zal zich bezig houden met:

  • Het redden van het leven van de patiënt.
  • Het verbeteren van de hartfunctie.
  • Het verminderen van de symptomen van de harttamponade.
  • Het behandelen van de oorzaak van de harttamponade. 

Over het algemeen zal een harttamponade behandeld worden met een zogenaamd drain in je hartzakje. Deze drain maakt het mogelijk voor water of bloed om je lichaam te verlaten. Totdat de directe gevaren geweken zijn, wordt er vocht toegediend en kan er ook zuurstof toegediend worden. Het toevoeren van vocht zorgt ervoor dat de bloeddruk hoger wordt en het directe gevaar vermindert. Nadat het vocht uit het hartzakje verwijderd is, is het belangrijk om ook de oorzaak te behandelen. Als de vochtophoping wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, dan kan deze behandeld worden met antibiotica. 

Laatst bijgewerkt op 3 oktober 2013

Pagina laatst aangepast op 02-12-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door: N. van Hasselt, arts

Vond je deze informatie nuttig?

4.8 uit 5 - 11 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -