Behandeling van het Down syndroom
Het syndroom van Down zelf kan niet worden verholpen, omdat de chromosoomafwijking niet te veranderen is. De behandelingen bij het syndroom van Down zijn gericht op de symptomen:
- Luchtweginfecties worden soms behandeld met antibiotica of andere medicatie.
- De hart- en darmafwijkingen worden vaak operatief behandeld.
- Schildklierafwijkingen kunnen behandeld worden met medicatie.
- Met fysiotherapie en logopedie worden te slappe spieren getraind en slechte mondmotoriek verbeterd.
- Soms zijn orthodontische behandelingen zinvol om de stand van het gebit te verbeteren.
Vanaf zes maanden is het goed als een kind met het Down syndroom naar een logopedist en naar een fysiotherapeut gaat. Een (preverbaal) logopedist biedt hulp bij het op gang brengen van de spraak. De fysiotherapeut helpt de spieren verstevigen. Deze kan ook zorgen dat het kind meer motorische vaardigheden ontwikkelt, zoals grijpen, kruipen en lopen. Behalve naar een fysiotherapeut kan een kind met het syndroom van Down ook bij een ergotherapeut terecht. Deze let op de fijne motoriek die nodig is bij bijvoorbeeld schrijven en veters strikken.
Down Syndroom Teams
Er zijn in Nederlands speciale Down Syndroom Teams. Deze 'DS-teams' bestaan uit verschillende experts die samenwerken bij het onderzoeken en behandelen van kinderen en volwassenen met het syndroom van Down. Zij behandelen hen zelf, maar geven ook behandelingsadviezen aan artsen en therapeuten die kinderen met Down behandelen. De teams bestaan onder andere uit:
- Kinderarts
- Oogarts
- KNO-arts
- Kindercardioloog
- Klinisch geneticus
- Tandarts
- Gynaecoloog
- Logopedist
- Fysiotherapeut
- Pedagoog
Meer informatie over het Down syndroom
De Stichting Downsyndroom informeert en adviseert ouders van kinderen met Down syndroom. De SDS is actief in verschillende regio's in Nederland.
Het RIVM heeft extra informatie over screening op Down syndroom voor de geboorte.
Op de pagina Gehandicaptenzorg van de Nationale Zorggids kun je lezen over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van gehandicaptenzorg.
