Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Carpale tunnel syndroom: hoe kwam jij er vanaf? 

Bij zwangere vrouwen en aan het begin van de overgang komt het carpale tunnel syndroom nogal eens voor. 

Het syndroom is een beknelling van de middelste zenuw in de pols. Die zenuw loopt van de onderarm naar de handpalm en gaat door een “tunnel” in de pols. Hierdoor lopen ook de pezen die ervoor zorgen dat de vingers kunnen buigen. De beknelling zorgt voor klachten aan de hand en onderarm.

Heb jij ook last gehad van het carpale tunnel syndroom? En hoe heeft het je belemmerd in je dagelijkse leven? Ben je eraan behandeld? Heb je misschien een operatie gehad?

Terug naar het begin

Reacties

 • Mariëlle

  31 januari 2020 19:55

  Probeer eerst alternatieven voordat je een operatie ondergaat .
  Een homeopathisch middel zou het ook kunnen verhelpen.

  Zelf ga ik dit ook eerst proberen. Na jullie reacties ben ik niet happig op een operatie. Hopelijk helpt dit jullie ook.
  Ik laat het weten als het werkt.

  • Mireille

   24 januari 2020 13:36

   ik ben op 25 november geopereerd aan carpaal tunnel syndroom rechts. De operatie ging goed. Nu ben ik bijna twee maanden verder en zit er onder het litteken een bult.
   's Nachts wordt ik drie keer wakker omdat mijn hand zeer doet.
   Is een tweede operatie noodzakelijk?
   Op 15 januari 2020 ben ik links geopereerd aan CTS. Af en toe heb ik nog tintelingen in de hand, maar dat trekt wel weg .Rechts heb ik ook geen kracht. Heeft iemand hier ervaring mee?

   • Rob71

    02 november 2019 20:00

    Ook ik heb niet erg bevredigende ervaringen. Na meerdere injecties heb ik gekozen voor een operatie maar ik zou willen dat ik dit nooit gedaan had. De operatie zelf viel mee, maar twee dagen naderhand ging het helaas goed mis. Een infectie resulteerde in een ziekenhuis opname waarbij ik aan een infuus moest. ’s Nachts ben ik met spoed opnieuw geopereerd, gevolgd door nog vier dagen aan een infuus met antibiotica. Na acht weken fysio- en ergotherapie werkt mijn hand nog steeds niet naar behoren. Ik heb veel meer last van tintelingen in mijn middelvinger en duim. Volgens het ziekenhuis heeft dit tijd nodig om te herstellen. Met andere woorden; ik moest niet zo zeuren. Het is helaas veel erger geworden. Aan mijn andere hand heb ik ook last maar aan een operatie ga ik niet meer beginnen.

    • Francine

     10 november 2019 12:43

     Jaren geleden ben ik aan mijn rechterhand geopereerd, dit was ook een aaneenschakeling van ellende. Ik heb een half jaar niet kunnen werken. Na twee jaar kon ik mijn hand pas weer fatsoenlijk gebruiken. Mijn linkerhand heb ik niet meer laten opereren, hiervoor ben ik naar een handtherapeut gegaan. Na tien behandelingen had ik geen last meer. Hij gebruikte een apparaat dat aan de pees trekt, waardoor hij dunner wordt en de beknelling wordt opgelost. Je moet uiteraard wel blijven oppassen, maar dat is na een operatie ook het geval. Ik zou zo weer kiezen voor handtherapie.

    • Hans de Jong

     31 oktober 2019 21:32

     Ik heb veel last van tintelingen in mijn linkerhand, vooral bij het naar bed gaan en opstaan. Naar aanleiding van een elektromyografie besloten over te gaan tot een operatie, die ik in september ben ondergaan. De eerste twee weken na de operatie heb ik erg veel pijn gehad, tot tranen aan toe. De nachten waren echt verschrikkelijk. Vanaf ongeveer de vierde week is de pijn een klein beetje verminderd, maar fatsoenlijk slapen is er nog steeds niet bij vanwege de pijn. Ik heb ondertussen heel veel oefeningen gedaan maar dit heeft niets opgeleverd. Ik ben nu wederom doorverwezen naar de neuroloog voor nog een elektromyografie en voor het bekijken van de mogelijkheden voor pijnbestrijding. Ik denk dat er wel een tweede operatie gaat komen en ik hoop echt dat het hierna allemaal beter wordt. Als ik dit van tevoren had geweten had ik nooit een operatie ondergaan, dan ’s avonds voor het slapen gaan maar wat last van tintelingen in mijn hand.

     • Rob

      14 oktober 2019 11:29

      Een carpaal tunnel operatie verloopt niet altijd zoals je had gehoopt. Ik had pijn en tintelingen in met name mijn rechterduim, waardoor mijn rechterhand nauwelijks meer zonder pijn kon functioneren. Na een bezoek aan de huisarts in december 2018, de afdeling plastische chirurgie in het ziekenhuis en een EMG-onderzoek op de afdeling neurologie bleek dat ik carpaal tunnel syndroom heb. Op 4 maart 2019 ben ik door een plastisch chirurg geopereerd. Na een week was de wond goed dicht en waren de hechtingen zo goed als opgelost. Pijnklachten waren echter behoorlijk toegenomen in plaats van dat ze minder geworden waren. De chirurg gaf aan dat ik geduld moest hebben, maar na een week wachten was de pijn echt onverdraagzaam geworden, met name de pijnlijke plekken van de zenuwknooppunten in mijn handpalm. Ik had last van extreme stijfheid, tintelingen, een doof gevoel en extreme pijn bij het aanraken van mijn duim, wijsvinger en middelvinger. Oefeningen, massage en een week volledige rust resulteerden niet in verbetering.

      Na overleg met de verpleegkundige van de afdeling plastische chirurgie en de chirurg kreeg ik het medicijn Naproxen EC en een Vitamine C kuur voorgeschreven. Op 7 mei voor de derde keer contact gehad met de plastisch chirurg, waar ik te horen kreeg dat ik moest stoppen met de medicatie en geduld moest hebben. Vervolgens heb ik driemaal toe een enquête ingevuld waaruit het hoogste pijnniveau bleek, zonder dat bij de arts een belletje ging rinkelen.

      De weken daarna had ik veel pijn, dus heb ik uiteindelijk toch maar contact gezocht met de neuroloog. Een echo en een MRI-scan gaven vervolgens meer duidelijkheid; een behoorlijke verdikking/zenuwbeknelling. Ik had geen vertrouwen meer in de plastisch chirurg, dus ben ik op mijn verzoek doorverwezen naar de handchirurg van de afdeling orthopedie en ben ik op 28 augustus door hem opnieuw geopereerd aan mijn carpaal tunnel syndroom. Het bandje is toen geheel doorgehaald. Op 6 september was er nog steeds geen verbetering zichtbaar, had ik veel pijn en trad tot overmaat van ramp ook een ernstige wondinfectie op. Op 12 september was de infectie inmiddels zodanig ernstig dat een behandeling door de wondverpleegkundige met zilvernitraat noodzakelijk was. Het herstel van de wond is daarna langzaam verbeterd, evenals de pijn in mijn duim en vingertoppen.

      Ik was gewaarschuwd voor complicaties, maar 8 maanden na de operaties zijn mijn klachten amper verdwenen.

      • Robbert

       20 augustus 2019 13:54

       Ik ben zes maanden geleden geopereerd aan mijn linkerhand. De operatie was een fluitje van een cent. Helaas is het probleem van tintelende vingers er nog steeds. Volgens de arts kan het nog wel een half jaar duren voor er verbetering op kan treden, als dat al mocht gebeuren.

       • mousse

        12 juli 2019 11:04

        Hoe is het nu?

        • Marc

         22 mei 2019 13:23

         Ik heb 3 maanden geleden een prik in mijn rechter pols gehad in verband met Carpaal Tunnel Syndroom. De eerste twee dagen waren alle klachten helemaal weg, maar daarna kwamen ze langzaam weer terug. Gisteren weer terug geweest bij de arts en die zegt dat een prik geen zin meer heeft en hij adviseert een operatie. Ik heb om een week bedenktijd gevraagd en als ik alle ervaringen zo lees op internet dan word ik daar niet vrolijk van. Bij veel mensen geeft het niet het gewenste resultaat en erger nog, men krijgt nieuwe gebreken tot zelfs een dode duim aan toe! Bij mijn eerste bezoek 3 maanden geleden zei de arts dat men niet goed wist of een prik of een operatie effectiever is. Gisteren was dezelfde arts ineens stellig: de prik werkt niet meer, een operatie is de enige andere oplossing. Als ik niks zou doen, zou het complete gevoel uit mijn vingers gaan. Dat klinkt dreigend naar mijn idee.

         • Ria

          09 maart 2019 10:36

          Heb in Jan. CTS operatie aan rechterhand gehad en mag ‘t nu weer ‘normaal’ gebruiken. Litteken prachtig maar zit wel op een bult. Verder zijn duim en middelvinger bruikbaar maar niet fijn en de hele hand heeft minder kracht. Moet ik terug naar het ziekenhuis of komt dit uiteindelijk nog goed?

          • Snoopy

           05 maart 2019 18:45

           Ik heb vandaag een operatie gehad vanwege het Carpaal Tunnel Syndroom. Alles nu doen met hindernissen. Ik ben zo onhandig met rechts.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -