Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Helpt boter op een blauwe plek?

Je ziet het steeds vaker: moeders die de boter uit de koelkast grissen om op het hoofd of andere plek te smeren dat hun kind gestoten heeft. Waarom? Volgens deze grootmoederstip zou het goudgele smeerseltje de blauw-paarse bult en de pijn tegengaan of zelfs laten verdwijnen. Immers, boter is koud en koelen helpt een zwelling voorkomen.

Niet iedereen is overtuigd van deze grootmoederstip, getuige de vele reacties op het verschillende fora op het internet. Boter komt snel op temperatuur en smelt daardoor snel, met vetvlekken op de kleding of meubels tot gevolg. Van koelen kan dus nauwelijks sprake zijn, zijn de sceptici van mening.

Maar wat vind jij? Smeer jij boter op blauwe plekken om de zwelling tegen te gaan? Of vind jij het een fabeltje en houd je gewoon bij het gebruik van coolpacks? Hoe behandel jij blauwe plekken en zwellingen überhaupt?

Terug naar het begin

Reacties

 • Maarten

  23 maart 2019 16:24

  Ik gebruik er halvarine voor. K stootte afgelopen week mn hoofd, naast mn oog aan n keukenkastje. Toevallig stond ik net brood te smeren. Ineens herinnerde ik me dat mijn moeder dit middeltje vroeger ook voor ons gebruikte. En inderdaad, n likje halvarine er op, en geen blauwe plek gekregen!

  • Anoniem

   03 december 2017 13:55

   Absoluut! Niks werk beter! Met alleen koelen kwam er toch nog een bult en een blauwe plek, met smeerboter moest ik daarna gaan zoeken waar hij zich bezeerd had, hoog uit een klein plekje hield hij er dan aan over dat binnen enkele dagen niet meer te zien was.
   Smeersels van de apotheek kunnen hier niet tegenop!

   • Chantal

    22 januari 2016 10:49

    Ja, ik zweer erbij, bij het smeren van boter op een bult. Je moet zo snel mogelijk na de val een flink laag erover heen smeren en in laten trekken. Ik doe het bij mijn dochtertje ook altijd. Als eerst koelt het, dus het voelt lekker. Ten tweede ontstaat er GEEN bult. De uren erna ook niet en volgende dag ook niet. Bovendien is de pijn ook snel weg. De volgende dag zie je alleen nog een beetje een blauwe plek, maar verder geen pijn of bult. Dan maar een beetje vet op het truitje, maar ik heb liever iets dat vervangen of gewassen kan worden dan gepest te worden op school voor dagenlang. Boter op een bult na het vallen, moet je gewoon doen. Ik zweer erbij.

    .
    - Advertentie -
    - Advertentie -