Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Bindweefselgezwel

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door N. van Hasselt, arts
5 uit 5 - 2 beoordelingen
Beoordeling icoon2 mensen vonden deze informatie nuttig

Een gezwel of tumor is een toename van weefsel veroorzaakt door een abnormale celgroei. Een gezwel kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Een goedaardig gezwel groeit niet door in het omringende weefsel en zaait ook niet uit, in tegenstelling tot een kwaadaardig gezwel (kanker), dat deze gevaarlijke eigenschappen wel heeft en dus zo snel mogelijk behandeld moet worden. Een bindweefselgezwel (fibroom) is dus een abnormale toename van bindweefselcellen. Deze aandoening komt veel voor, maar is gelukkig goedaardig. De gezwelletjes kunnen overal op de huid en in het lichaam voorkomen.

De woekering van goedaardig bindweefsel kan wel de functie van het orgaan waar het zich bevindt schaden. Een voorbeeld is het late stadium van COPD dat longemfyseem genoemd wordt. Met het ouder worden kan de toename van bindweefsel in de longen de ademhaling beperken. Bij het meten van de longfunctie is die dan soms flink verminderd.

Meer weten over een bindweefselgezwel?

Lees dan verder op:

Lees dan verder op:

Bronnen

Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen:

Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen:

Verder lezen

Pagina laatst aangepast op 29-03-2023

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door: N. van Hasselt, arts

Vond je deze informatie nuttig?

5 uit 5 - 2 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -