Behandeling van allergie
Allergie behandelen
Voordat je een allergie effectief kan behandelen dien je de oorzaak te achterhalen. Dat kan bijvoorbeeld met een allergietest. Het écht behandelen van allergie is wel lastig. Bij een allergische reactie op medicatie dient men meestal de medicatie te stoppen. Overleg dit altijd met een arts. In de praktijk bestaat het behandelen van een allergie vooral uit symptoombestrijding:
- Hiervoor kun je gebruik maken van symptoombestrijdende medicijnen die allergieklachten als niesbuien, rode ogen en een loopneus onderdrukken. Het gaat dan meestal om tabletten, neussprays en oogdruppels. Allergische huidreacties, bijvoorbeeld bij eczeem, zijn soms terug te dringen met speciale (hormoonhoudende) crèmes.
- Iets minder bekend is immunotherapie. Immunotherapie pakt de onderliggende oorzaak van allergie aan door iemand langere tijd bloot te stellen aan een bepaalde hoeveelheid van de stof waarvoor de allergie bestaat (allergenen). Daardoor raakt het immuunsysteem gewend aan de stof. Immunotherapie is vooral effectief bij mensen die last hebben van pollen-, insecten-, dieren-, of huisstofmijtallergie.
- Je kunt er ook voor kiezen om allergenen te vermijden. Helaas is dat in de praktijk lastig. Iemand met hooikoorts kan moeilijk in de lucht zwevende pollen uit de weg gaan.
- Bij voedselintoleranties is het vermijden van allergenen een stuk makkelijker. Bij iemand met coeliakie (glutenintolerantie) of een lactose-intolerantie verdwijnen allergieklachten door het volgen van een aangepast dieet. In dit geval lactose- of glutenvrij.
- Bij een acute allergische reactie op medicatie of ernstige reactie dient men altijd contact op te nemen met een arts. Soms krijg je een injectie om de bloeddruk weer op gang te helpen en een allergische reactie te voorkomen.
Allergie voorkomen
Een allergie of allergische reactie helemaal voorkomen is vrijwel onmogelijk. In theorie moet je dan levenslang de stof die een mogelijke allergie kan opwekken vermijden. Wie bijvoorbeeld een oom heeft met kattenallergie zou dan levenslang niet in de buurt van katten mogen komen.
Er is wel een aantal dingen dat je kunt doen om de kans op het ontwikkelen van een allergie te verminderen. Dat begint eigenlijk al vlak na de geboorte, bij de voeding. Borstvoeding is erg belangrijk om een normale afweer op te bouwen in de eerste levensfase, waardoor de kans op het ontwikkelen van een allergie afneemt. Natuurlijk is borstvoeding krijgen geen garantie dat je geen allergie ontwikkelt. Meer tips om de kans op een allergische reactie te verkleinen lees je in het dossier allergieën op de pagina ‘Hoe kun je een allergie voorkomen?’.
Bronnen
Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen:
