Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van abnormale afstoting baarmoederslijmvlies

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Dr. D. Mosmuller
4.7 uit 5 - 3 beoordelingen
Beoordeling icoon3 mensen vonden deze informatie nuttig

Of een behandeling nodig is, hangt af van de aandoening die tot de abnormale afstoting van het baarmoederslijmvlies leidt: 

Oligomenorroe

Oligomenorroe gaat meestal vanzelf over en hoeft dus niet behandeld te worden. Wanneer het niet vanzelf over gaat of gepaard gaat met onvruchtbaarheid is wel een behandeling nodig. In de meeste gevallen worden er hormonen voorgeschreven die van nature niet of onvoldoende aanwezig zijn. 

Dysmenorroe

Bij dysmenorroe veroorzaakt door hormonale veranderingen zijn bedrust en paracetamol vaak goede manieren om de pijn te verlichten. De anticonceptiepil bevat hormonen waardoor de eisprong wordt onderdrukt, waardoor de klachten ook kunnen verminderen. Als dit niet helpt, kunnen ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) ter behandeling worden voorgeschreven. 

Als de dysmenorroe wordt veroorzaakt door myomen, endometriose of een bekkenontsteking zal dit behandeld worden. 

Menorragie

De behandeling van menorragie is afhankelijk van de achterliggende oorzaak. Het kan met medicijnen zoals de anticonceptiepil behandeld worden. Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) kunnen ook voorgeschreven worden. 

Wanneer menorragie gepaard gaat met de overgang, zijn er twee opties om definitief van het overmatig bloedverlies af te komen. Er kan gekozen worden de baarmoeder operatief te verwijderen. Dit is een ingrijpende operatie waar je langdurig van moet herstellen. Een snellere en minder ingrijpende ingreep kan plaatsvinden met de zogenaamde NovaSure. Hierbij kan door elektrische stroom het baarmoederslijmvlies worden verwijderd. Dit gebeurt poliklinisch onder algehele narcose. De genezing verloopt sneller dan wanneer de hele baarmoeder verwijderd wordt. 

Als menorragie wordt veroorzaakt door een andere aandoening, zal deze behandeld worden. 

Laatst bijgewerkt op 22 september 2013

Pagina laatst aangepast op 20-04-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

D. Mosmuller, Arts en cosmetisch arts bij Doctors at soap
Dr. D. Mosmuller

Arts en cosmetisch arts

Doctors at soap

Vond je deze informatie nuttig?

4.7 uit 5 - 3 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -