Zoeken

ME/CVS

(Myalgische encefalomilitis)

Wat is ME/CVS?

ME (myalgische encefalomyelitis) is een aandoening die zich vooral kenmerkt door ernstig langdurige vermoeidheid die het lichamelijk en geestelijk functioneren beïnvloedt. Het staat ook wel bekend als chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Letterlijk betekent ME ontsteking van de hersenen en ruggenmerg met spierpijn. Naar schatting lijden in Nederland 60.000 mensen aan ME. 

De laatste paar jaar heeft de ziekte meer aandacht gekregen en wordt het door steeds meer deskundigen erkend als een lichamelijke ziekte. Voorheen werd het vooral als een psychische aandoening gezien. Het is zeker geen psychische ziekte, maar kan wel een depressie tot gevolg hebben, zoals bij andere chronische ziekten. 

Oorzaak van ME/ CVS

De ziekte ontstaat vaker na een virusinfectie, een gewone griep, of Pfeiffer. Maar over de echte oorzaak van ME tasten artsen nog altijd in het duister. Alleen een bevoegd arts kan vaststellen of je ME/CVS hebt.

Symptomen van ME/CVS

Omdat ME ook wel het chronische vermoeidheidssyndroom wordt genoemd, kun je gemakkelijk ten onrechte denken dat je deze ziekte hebt, als je lange tijd erg moe bent. Maar vermoeidheid kan vele oorzaken hebben. Het is daarom van belang om te kijken wat voor vermoeidheid je hebt. Bij ME/CVS horen de volgende symptomen:

  • Je bent al minstens zes maanden moe of je bent steeds opnieuw moe, zonder dat daar een lichamelijke oorzaak voor is. 
  • Geringe inspanning leidt al tot uitputting. 
  • Als je uitrust, wordt je moeheid niet minder.
  • Na inspanning voel je je erg lang (24 uur of langer) uitgeput.
  • Je wordt niet uitgerust wakker ’s morgens.

Naast chronische vermoeidheid, kun je last hebben van veel verschillende klachten. Enkele voorbeelden zijn:

Elke ME/CVS- patiënt heeft een andere combinatie van klachten. Daarom is het vaak erg moeilijk om de diagnose te stellen. De ziekte gaat soms gepaard met andere ziektes, zoals: 

Deze tekst is goedgekeurd door ME/CVS-Stichting Nederland

Volgende paginaBehandeling

Delen
Speel de vaginaquiz!

VaginaquizDe vagina zal niet heel vaak een onderwerp van gesprek zijn. Toch is het belangrijk om hier van alles over te weten. Bijvoorbeeld over verschillende aandoeningen of hygiëne van je vagina. Ben jij al goed op de hoogte? Test hier jouw kennis! Speel de quiz en verbeter je score! Ga naar de vaginaquiz!

Eczeemverband - DermaCura Wist je dat?

Er speciaal DermaCura eczeemverband bestaat voor mensen met matig tot ernstig eczeem? Jeuk is bij hen aan de orde aan de dag, om gek van te worden. DermaCura is comfortabel zijdezachte eczeemverband  om deze constante jeuk te verminderen. Doordat je het direct op je huid draagt, werkt het jeukstillend en herstellen (krab)wondjes sneller.

Ontdek of DermaCura eczeemverband iets voor jou  is, doe de test! Al overtuigd? Kijk hier voor DermaCura verbandshirts, -broeken, -handschoenen of –sokken. 

- advertorial -

Stem op Gezondheidsplein als website van het jaar!
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Borstkanker & zwangerschap

Bekijk de video