Zoeken

ME/CVS

(Myalgische encefalomilitis)

Wat is ME/CVS?

ME (myalgische encefalomyelitis) is een aandoening die zich vooral kenmerkt door ernstig langdurige vermoeidheid die het lichamelijk en geestelijk functioneren beïnvloedt. Het staat ook wel bekend als chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Letterlijk betekent ME ontsteking van de hersenen en ruggenmerg met spierpijn. Naar schatting lijden in Nederland 60.000 mensen aan ME. 

De laatste paar jaar heeft de ziekte meer aandacht gekregen en wordt het door steeds meer deskundigen erkend als een lichamelijke ziekte. Voorheen werd het vooral als een psychische aandoening gezien. Het is zeker geen psychische ziekte, maar kan wel een depressie tot gevolg hebben, zoals bij andere chronische ziekten. 

Oorzaak van ME/ CVS

De ziekte ontstaat vaker na een virusinfectie, een gewone griep, of Pfeiffer. Maar over de echte oorzaak van ME tasten artsen nog altijd in het duister. Alleen een bevoegd arts kan vaststellen of je ME/CVS hebt.

Symptomen van ME/CVS

Omdat ME ook wel het chronische vermoeidheidssyndroom wordt genoemd, kun je gemakkelijk ten onrechte denken dat je deze ziekte hebt, als je lange tijd erg moe bent. Maar vermoeidheid kan vele oorzaken hebben. Het is daarom van belang om te kijken wat voor vermoeidheid je hebt. Bij ME/CVS horen de volgende symptomen:

  • Je bent al minstens zes maanden moe of je bent steeds opnieuw moe, zonder dat daar een lichamelijke oorzaak voor is. 
  • Geringe inspanning leidt al tot uitputting. 
  • Als je uitrust, wordt je moeheid niet minder.
  • Na inspanning voel je je erg lang (24 uur of langer) uitgeput.
  • Je wordt niet uitgerust wakker ’s morgens.

Naast chronische vermoeidheid, kun je last hebben van veel verschillende klachten. Enkele voorbeelden zijn:

Elke ME/CVS- patiënt heeft een andere combinatie van klachten. Daarom is het vaak erg moeilijk om de diagnose te stellen. De ziekte gaat soms gepaard met andere ziektes, zoals: 

Deze tekst is goedgekeurd door ME/CVS-Stichting Nederland

Volgende paginaBehandeling

Delen
Praat mee over darmproblemen! Praat mee over darmproblemen!

Wil je weten hoe anderen omgaan met de ziekte van Crohn? Of hoe zij hun klachten door het prikkelbaredarmsyndroom verminderen? Of anderen ook last hebben van bijwerkingen door de colitismedicatie? Praat erover met lotgenoten op het maag- en darmproblemenforum! Wissel tips, adviezen en de laatste nieuwtjes uit.  

Psychosenet.nl

Heb je last van psychosen, schizofrenie of waanbeelden? Of heb je het idee dat iemand in je naaste omgeving hiermee te maken heeft? In de vraag- en antwoordrubriek ‘Psychosen’ kun je terecht met al je vragen. Stel je vraag bijvoorbeeld aan psychiater Jim van Os of vraag ervaringsdeskundige Bas Labruyère om advies.

Of kijk voor meer informatie op Psychosenet.nl

- advertorial -

Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Hoe voorkom je huidkanker? (video 5 van 5)

Bekijk de video