Zoeken

ME/CVS

(Myalgische encefalomilitis)

Wat is ME/CVS?

ME (myalgische encefalomyelitis) is een aandoening die zich vooral kenmerkt door ernstig langdurige vermoeidheid die het lichamelijk en geestelijk functioneren beïnvloedt. Het staat ook wel bekend als chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Letterlijk betekent ME ontsteking van de hersenen en ruggenmerg met spierpijn. Naar schatting lijden in Nederland 60.000 mensen aan ME. 

De laatste paar jaar heeft de ziekte meer aandacht gekregen en wordt het door steeds meer deskundigen erkend als een lichamelijke ziekte. Voorheen werd het vooral als een psychische aandoening gezien. Het is zeker geen psychische ziekte, maar kan wel een depressie tot gevolg hebben, zoals bij andere chronische ziekten. 

Oorzaak van ME/ CVS

De ziekte ontstaat vaker na een virusinfectie, een gewone griep, of Pfeiffer. Maar over de echte oorzaak van ME tasten artsen nog altijd in het duister. Alleen een bevoegd arts kan vaststellen of je ME/CVS hebt.

Symptomen van ME/CVS

Omdat ME ook wel het chronische vermoeidheidssyndroom wordt genoemd, kun je gemakkelijk ten onrechte denken dat je deze ziekte hebt, als je lange tijd erg moe bent. Maar vermoeidheid kan vele oorzaken hebben. Het is daarom van belang om te kijken wat voor vermoeidheid je hebt. Bij ME/CVS horen de volgende symptomen:

  • Je bent al minstens zes maanden moe of je bent steeds opnieuw moe, zonder dat daar een lichamelijke oorzaak voor is. 
  • Geringe inspanning leidt al tot uitputting. 
  • Als je uitrust, wordt je moeheid niet minder.
  • Na inspanning voel je je erg lang (24 uur of langer) uitgeput.
  • Je wordt niet uitgerust wakker ’s morgens.

Naast chronische vermoeidheid, kun je last hebben van veel verschillende klachten. Enkele voorbeelden zijn:

Elke ME/CVS- patiënt heeft een andere combinatie van klachten. Daarom is het vaak erg moeilijk om de diagnose te stellen. De ziekte gaat soms gepaard met andere ziektes, zoals: 

Deze tekst is goedgekeurd door ME/CVS-Stichting Nederland

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Er verschillende soorten huidkanker zijn? Enkele voorbeelden hiervan zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. Wil jij weten wat de oorzaken van deze vormen van huidkanker zijn en hoe het behandeld wordt? Lees dan het dossier ‘huidkanker’.

Wist je dat?

Dossier Puisten: alle feiten op een rij!Er ook littekens kunnen ontstaan door het uitknijpen van rode en ontstoken puisten? Het is dan ook af te raden om puisten uit te knijpen, hoe bevrijdend dit ook wel eens kan aanvoelen. Hoe je dan wel van je puisten afkomt, lees je in het dossier Puisten. We zetten enkele feiten en fabels over puisten (behandelen) voor je op een rijtje en geven handige huidverzorgingtips. Lees snel verder! 

Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Vermindert de seksuele opwinding na de overgang?

Bekijk de video