Zoeken

Ziekte van Pfeiffer

(Mononucleosis infectiosa)

Wat is de ziekte van Pfeiffer?

Kinderen en jonge volwassenen die langere tijd erg moe zijn, kunnen soms de ziekte van Pfeiffer hebben. Deze ziekte wordt ook wel ‘klierkoorts’ of ‘kissing disease’ genoemd, omdat de ziekte door mond-op-mond contact via speeksel kan worden doorgegeven. De ziekte van Pfeiffer is een virusinfectie van je lymfesysteem, lever en milt die vanzelf weer overgaat met voldoende rust.

Oorzaken van de ziekte van Pfeiffer

De oorzaak van de ziekte is het Epstein Barr-virus (een herpesvirus). Dit vermenigvuldigt zich in de witte bloedlichaampjes, waardoor het uiteindelijk de werking van je immuunsysteem schaadt.

De ziekte komt het meest voor onder jongeren. Wie de ziekte eenmaal heeft gehad, is er verder immuun voor. Dit betekent dat je de ziekte dan nooit meer kan krijgen. Vaak komen kleine kinderen er mee in contact zonder heel ziek te worden, maar zijn daardoor wel al immuun.

De ziekte is niet erg besmettelijk, het is maar zelden dat bijvoorbeeld huisgenoten de ziekte krijgen. Na besmetting duurt het vier tot zeven weken voordat de eerste ziekteverschijnselen optreden. Een complicatie van Pfeiffer die heel soms in de acute fase optreedt is een vergrote milt en mogelijk een beschadigde lever, die voor geelzucht zorgt.

Symptomen van de ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer veroorzaakt een zware langdurige vermoeidheid. Bij de minste inspanning ben je al hevig vermoeid. Het lijkt veel op griep doordat je last hebt van koorts, keelpijn en hoofdpijn. Bij een gewone keelontsteking is de keelpijn meestal binnen een week over, maar bij de ziekte van Pfeiffer duurt de keelpijn vaak langer. Typisch voor Pfeiffer zijn opgezwollen lymfeklieren in je hals, oksels en liezen, die na ongeveer twee dagen optreden. Je kunt ook geelzucht of een huiduitslag hebben die lijkt op rode hond. Je hebt dan kleine, dikke, rode plekjes en pijn op je borstkas, ademhalingsproblemen en moet veel hoesten.

Meestal verdwijnen alle symptomen na twee of drie weken, maar daarna zul je je nog minstens twee weken zwak, futloos en misschien wat teneergeslagen voelen.

Deze tekst is goedgekeurd door N. van Hasselt, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Doe de gratis voedingstestJe voedingssupplementen kunt kopen die precies op jouw individuele eet- en leefgewoonten zijn afgestemd? Door online een voedingstest in te vullen, wordt berekend welke aanvullingen je nodig hebt om gezond en fit te blijven. Vervolgens kun je het supplement online bestellen. Iets voor jou? Doe dan snel de voedingstest!

- advertorial -

Wist je dat?

Dossier wondverzorgingDat je baby als gevolg van een natte luier last kan krijgen van smet- of schuurplekken? Dit zijn huidontstekingen die ontstaan wanneer vocht langdurig kan inwerken op de huid. Meer over (het behandelen van) smetplekken en schuurwonden lees je in het dossier Wondverzorging. Je leest er ook welke stappen belangrijk zijn voor een optimale genezing van allerlei wonden. 

Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Hoe vraag je een second opinion aan?

Bekijk de video