Zoeken

Spierpijn

Wat is spierpijn?

Spierpijn is pijn in je spieren en wordt ook wel myalgie genoemd. Je spieren zijn verantwoordelijk voor de bewegelijkheid van je skelet. Je kunt verschillende bewegingen maken doordat je spieren afwisselend samentrekken of ontspannen. 

Er zijn twee vormen van spierpijn, namelijk vroege en verlate spierpijnen. Vroege spierpijn is een brandend gevoel in je spieren dat ontstaat tijdens of vlak na inspanning. Deze spierpijn wordt veroorzaakt door opstapeling van melkzuur in je spieren, die de zenuwuiteinden prikkelen waardoor pijn ontstaat. Melkzuur is een afvalstof die ontstaat bij het maken van energie uit glucose (suiker). Deze afvalstof wordt afgebroken in je lever. Als er meer melkzuur wordt geproduceerd dan je lever af kan breken, hoopt het melkzuur zich op in je spieren en krijg je last van verzuring. Je spieren voelen dan verkrampt aan. 

Een andere vorm van spierpijn is verlate spierpijn. Deze spierpijn krijg je pas 24 tot 48 uur nadat je hebt gesport. Verlate spierpijn wordt veroorzaakt door hele kleine scheurtjes in je spiervezels, waardoor je spieren pijn doen en minder belastbaar zijn. Deze spierscheurtjes zijn zo klein dat ze niet slecht voor je zijn. De scheurtjes zorgen er juist voor dat je sterker wordt. Je lichaam gaat de scheurtjes herstellen en er ontstaat een supercompensatie. Dat wil zeggen dat je lichaam zich herstelt boven het oorspronkelijke niveau en zich voorbereidt op de volgende zware belasting door extra spiervezels aan te maken. 

Oorzaak van spierpijn

Vroege spierpijn wordt dus veroorzaakt door ophoping van melkzuur in je spieren. Verlate spierpijn wordt veroorzaakt door minuscule spierscheurtjes in je spiervezels. Deze spierscheurtjes kunnen ontstaan door overbelasting. Ook kan het zijn dat je spierpijn krijgt door een slechte warming-up. Verder kun je spierpijn krijgen als je van een warme naar koude omgeving gaat. 

Spierpijn kan ook een symptoom zijn van andere ziektes. Dan wordt de spierpijnen vaak veroorzaakt door het vrijkomen van stoffen door spierbeschadigingen, zoals bij fibromyalgie. Ook kun je ook spierpijn krijgen als gevolg van een ontsteking, bijvoorbeeld bij longontsteking. Daarnaast kun je ook last van pijn in je spieren hebben, als je griep of een andere virale infectie hebt. 

Symptomen van spierpijn

Als je spierpijn hebt, heb je meestal last van een zeurende pijn in de aangedane spier. Je spier kan stijf zijn. Als je op de spier drukt, neemt de pijn toe. Welke spieren pijn doen is afhankelijk van welke spieren je getraind of overbelast hebt, maar spierpijn in de armen, benen of buik komt vaak voor. Ook je rugspieren kunnen overbelast raken, waardoor je (lage) rugpijn krijgt. Daarnaast kan spierpijn in je nek tot nekpijn leiden. 

Voorkomen van spierpijn

Spierpijn is te voorkomen. Door een goede warming-up te doen, bereid je je spieren voor op de inspanning die gaat komen. Je bloed gaat sneller stromen en je spieren worden warmer. Daardoor is de kans op spierscheurtjes kleiner. Ook is het belangrijk om na de inspanning een cooling-down te doen. Door de inspanning geleidelijk af te bouwen, past je lichaam zich beter aan aan de overgang van inspanning naar rust. 

Verder is het belangrijk dat je je spieren na inspanning laat herstellen. De spierscheurtjes die zijn ontstaan moeten worden hersteld. Als je niet genoeg rust houdt na de inspanning, kan er ook geen supercompensatie optreden.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Tip bij spierpijn

Houd je van een actief leven, maar gooit spierpijn roet in het eten? De nieuwe A.Vogel Atrosan Spier- en gewrichtsgel helpt snel bij spierpijn, stijve spieren en gewrichten en bij pijn door kneuzingen. Het stimuleert op natuurlijke wijze de lokale doorbloeding. Hierdoor worden afvalstoffen uit spieren en gewrichten sneller afgevoerd en herstelt spierweefsel sneller. Zodat bewegen weer fijn wordt. A.Vogel Atrosan gel is neutraal van geur en wordt snel door de huid opgenomen.

- advertorial -

Hulp bij spierpijn

Flink gesport, een langere wandeling gemaakt dan je gewend bent, na jaren weer eens geschaatst. Het kan allemaal spierpijn veroorzaken. Het kan helpen als de spieren opgewarmd zijn voor het sporten. Daarbij is het verstandig om koude en vochtige ruimtes te vermijden bij spierpijn. Lees meer over de natuurlijke hulpmiddelen van A. Vogel die spierpijn kunnen verlichten. 

Heb je vooral last van spierpijn bij sterke temperatuurwisselingen of blijft de pijn beperkt tot specifieke lichaamsdelen? Dan zou dit kunnen duiden op fibromyalgie. Dit is een type reuma waarbij je spieren en bindweefsel zijn aangedaan. Meer weten over fibromyalgie en wat je er tegen kunt doen? Bekijk dan deze A. Vogel-informatie over fibromyalgie

Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Borstkanker & cultuur

Bekijk de video