Zoeken

Griep

(Influenza)

Wat is griep?

De term griep wordt vaak gebruikt als synoniem voor een zware verkoudheid. Maar het verkoudheidsvirus is een ander virus dan het influenzavirus, dat de griep veroorzaakt.

Oorzaak en besmetting met griep

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en verspreidt zich gemakkelijk via besmette waterdruppels, die ontstaan door te hoesten en te niezen. Het is daarom belangrijk om als je de griep hebt hygiënisch te zijn. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi die direct na gebruik weg. Bedek je mond als je moet hoesten en vermijd lichamelijk contact met mensen. Was vaker je handen.

De belangrijkste soorten griep worden veroorzaakt door het influenzavirus type A, B en C. Er bestaan vaccinaties die gedurende zes maanden voor 70 tot 90% beschermen tegen het A- of B-virus. Ongeveer elke tien jaar ontstaan epidemieën door nieuwe soorten van het type-A virus. Voorbeelden daarvan zijn de vogelgriep of de Mexicaanse griep. Het type C veroorzaakt een soort verkoudheid, vooral bij kinderen. De kans op besmetting is het grootst bij schoolgaande kinderen. Zij gaan erg intensief met elkaar om en zijn vaak nog niet eerder blootgesteld aan de virussen. Grieppatiënten van 50 jaar of ouder, kleine kinderen, en mensen met een verminderde weerstand lopen het risico longontsteking of andere bijkomende infecties te krijgen. Boven de 65 jaar zijn longontsteking en griep de vijfde doodsoorzaak.

Symptomen van griep

Van echte griep voel je je erg ziek. Je ligt een paar dagen in bed en soms voel je je langere tijd moe en/of lamlendig. Griep lijkt op een zware verkoudheid met koorts en soms koude rillingen, keelpijn en soms een droge hoest. Andere symptomen zijn slechte eetlust, snel buiten adem zijn en vermoeidheid zonder goed te kunnen slapen. Ook hoofdpijn, stijve, pijnlijke ledematen en spierpijn zijn symptomen van griep. Als je verder in goede gezondheid bent, hoef je in principe geen medicatie te nemen tegen de griep. Een paar dagen rust houden en uitzieken is vaak voldoende.

Het influenzavirus verandert constant

De geschiedenis kent griepepidemieën die veel dodelijke slachtoffers hebben geëist. De bekendste is waarschijnlijk de Spaanse griep, die in het begin van de twintigste eeuw tussen de twintig en honderd miljoenen slachtoffers eiste. In de toekomst zullen griepepidemieën blijven voorkomen. De laatste was in 2009, toen de Mexicaanse griep door de Wereldgezondheidsorganisatie tot pandemie werd uitgeroepen.

Griepvirussen zijn moeilijk te bestrijden omdat ze steeds veranderen. Hierdoor kan een oud vaccin een nieuw virus niet stoppen. Als nieuwe griepvirussen ontstaan, verspreiden deze zich snel over de gehele wereld. Zij kunnen miljoenen mensen besmetten en veroorzaken zo ook veel sterfgevallen.

Wetenschappers zijn nu al medicijnen aan het maken voor virussen die we over een paar jaar kunnen verwachten. Dat gaat moeizaam, omdat zij nog niet precies weten hoe die nieuwe griepvirussen eruit zullen zien. Als er een nieuwe uitbraak is, moet dus eerst vastgesteld worden hoe het virus er precies uitziet, voordat een nieuw vaccin ontwikkeld kan worden.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe is het om te leven met boezemfibrilleren?

Bekijk de video