Zoeken

Longemfyseem

Wat is longemfyseem?

Longemfyseem is een chronische ziekte, waarbij longblaasjes verloren gaan. Het is een vorm van COPD. De ernst van de ziekte hangt samen met het aantal beschadigde longblaasjes. De longblaasjes gaan kapot waardoor ze met elkaar in verbinding komen te staan. Hierdoor ontstaan er grote, met lucht gevulde blazen. Door de verminderde hoeveelheid longblaasjes, is het oppervlak van de long dat zuurstof op kan nemen kleiner. Patiënten lopen het risico om uiteindelijk aan de aandoening te overlijden.

Oorzaak van longemfyseem

De belangrijkste risicofactor voor het krijgen van longemfyseem is roken. Bepaalde bestanddelen van sigarettenrook beschadigen je longweefsel en trekken ontstekingscellen aan die je longen verder aantasten. Tien tot twintig procent van alle rokers krijgt longemfyseem. In een gezond lichaam wekt elke wond een genezingsreactie op, zodat het oorspronkelijke weefsel weer hersteld wordt. Bij rokers die emfyseem ontwikkelen werkt dit mechanisme niet goed, althans niet in de longen. Longweefsel herstelt niet en gaat verloren.

Andere risicofactoren

  • Chronische bronchitis, hierbij raken de longblaasjes verzwakt door de chronische ontsteking;
  • Langdurig werken in een stoffige omgeving, zoals mijnwerkers;
  • Een aangeboren zwakte van de longblaasjes;
  • Een gezwel in de longen, longkanker;
  • Ouderdom, slijtage van het longweefsel.

Symptomen van longemfyseem

De hoeveelheid klachten bij longemfyseem verschilt van dag tot dag. Veel patiënten hebben vooral ’s nachts en ’s ochtends klachten. Wanneer je longemfyseem hebt, heb je te maken met de volgende symptomen:

Erfelijk longemfyseem

Alpha-1 (Alpha1-antitrypsine deficiëntie) is een aangeboren aandoening. Wanneer je deze aandoening hebt, heb je vanaf je geboorte een tekort aan het eiwit Alpha1-antitrypsine. De functie van dit eiwit is het beschermen van je longen. Zonder dit eiwit kunnen je longen dus gemakkelijker beschadigen.

Er wordt geschat dat er in Nederland tussen de 5000 en 10.000 mensen zijn die een erfelijke aanleg voor Alpha1 hebben. Onbekend is bij hoeveel mensen ook daadwerkelijk longemfyseem optreedt. Symptomen van deze erfelijke vorm van longemfyseem openbaren zich meestal voor het 45ste levensjaar.

Laatst bijgewerkt op 1 januari 2011

Deze tekst is goedgekeurd door N. van Hasselt, arts

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video