Zoeken

Longembolie

Wat is een longembolie?

Een longembolie is een plotselinge blokkering van één van de toevoerende bloedvaten naar de longen. Meestal wordt dit veroorzaakt door een bloedprop. Als de bloedprop zo groot is dat de toevoer van bloed naar de longen blokkeert, dan leidt dit tot problemen. Als je meerdere bloedproppen in één long of verspreid over twee longen hebt, dan is er sprake van een dubbele longembolie. Een longembolie kan dodelijk zijn. Een snelle reactie is dan ook gewenst. 

Oorzaak van een longembolie

Over het algemeen wordt een longembolie veroorzaakt door een bloedprop die vast komt te zitten in een bloedvat. Maar het bloedvat kan in zeldzame gevallen ook geblokkeerd worden door:

  • Een tumor.
  • Een luchtbel.
  • Vet.

Er zijn een aantal factoren die je kans op een bloedprop en dus een longembolie vergroten. Dit zijn:

Symptomen van een longembolie

Longembolieën geven meestal weinig symptomen. Bij een kleine longembolie is het zelfs mogelijk dat je helemaal geen last hebt van symptomen. Naarmate de embolie groter is, ondervind je meer hinder. De meest genoemde verschijnselen die wijzen op een longembolie zijn:

Minder specifieke klachten van een longembolie zijn:

Diagnose van een longembolie

Het is erg lastig om een longembolie te herkennen. De symptomen lijken veel op de symptomen die je krijgt bij een hartaanval, een angstaanval en een longontsteking. Je arts zal de diagnose stellen op basis van een lichamelijk onderzoek en uitgebreide vragen. Voor de diagnose van een longembolie is een specifieke vragenlijst opgesteld, de zogenaamde Wells score. Als hieruit nog geen definitieve diagnose mogelijk blijkt, dan kan de arts de volgende onderzoeken uitvoeren:

  • Bloedtesten.
  • Een echo. Bij een echografie wordt gebruik gemaakt van ultrageluidsgolven. Hiermee kunnen de bloedvaten zichtbaar gemaakt worden. Eventuele afwijkingen worden ook zichtbaar. 
  • Een CT-scan. Een CT-scan wordt gemaakt met behulp van röntgenstraling en geeft dwarsdoorsnede-foto’s van je lichaam. Als contrastvloeistof gebruikt wordt, dan kan de arts afwijkingen in je bloedvaten herkennen. 
  • Een ECG. Een ECG wordt ook wel en electrocardiogram genoemd en meet de elektrische signalen die je hart laten kloppen. Een ECG kan gemaakt worden als er een longembolie wordt vermoed. 
  • Een MRI. Een MRI-scan wordt gemaakt met behulp van magneten. Je arts kan afwijkingen en problemen in je bloedvaten herkennen op de scans. 

Bekijk in het Turks | Bekijk in het Arabisch

Laatst bijgewerkt op 1 maart 2012

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video

Specials & Dossiers