Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Minder pijn met een waterbevalling

Bevallen in een bad met warm water maakt het mogelijk om je beter te ontspannen. Daardoor voel jij minder stress en komt de baby ook rustiger ter wereld. Voor moeder, baby maar ook voor de partner, heeft het voordelen. Bovendien verlaagt het de kans op complicaties. 

Heb jij ooit een (natuurlijke) waterbevalling overwogen? Of heb je er – om welke reden dan ook – een mening over? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Ikke

  01 oktober 2014 15:08

  Over 10 weken ben ik uitgerekend, en waar ik het meest tegenop kijk zijn al die verplegers die verloskundigen en misschien ook wel stagiaires die zich om me heen gaan bevinden. Totaal niet rustgevend en totaal geen privacy. Ik ben heel blij met mijn zwangerschap, maar om op bed te moeten liggen met mijn benen de lucht in en een vreemde die gaat voelen hoe ver je ontsloten bent zit ik echt niet op te wachten. Ik hou van kinderen, maar ik denk dat ik nog even wacht met een tweede.

  ps: dik of dun is niet belangrijk als je maar gezond bent!

  • Eica

   15 april 2013 16:39

   Wat interessant Michael.... ik ben bezig met schrijven van een boek over de waterbevalling... dit en andere watergeboorte ervaringen mogen jullie me graag over berichten...

   • mamahilda

    14 oktober 2012 14:17

    Ik heb bij mijn 1e bevalling ook een bad gehuurd, super fijn van 4-10cm binnen een uur!!!! Heel fijn, die warmte die ook nog eens constant blijft door de ingebouwde thermostaat. Nu alweer 33 weken zwanger van ons 2e kind en ook hier ga ik weer bij in bad zitten. Ik vind het een geweldige aanrader en het is zo fijn om in je pijn tot die 4 cm nog iets te hebben om naar uit te kijken...Het is toch een soort pijnverlichter, vond ik.

    • sam

     14 februari 2012 18:40

     Heeft iemand ook ervaring met in bad bevallen en toch zoveel pijn hebben waardoor je pijnbestrijding wil, zoals een ruggenprik? Het lijkt me zo'n gedoe dan uit bad te moeten en dan naar het ziekenhuis..! Alvast bedankt.

     • Werger

      09 mei 2011 22:32

      Ik ben in het ziekenhuis in bad bevallen. Dat kon, omdat mijn verloskundige (ik beviel vrijwillig in het ziekenhuis en had daarom geen gynaecoloog, maar mijn eigen verloskundige) daar ervaring mee had, ze stelde het zelf ter plekke voor. Ik vond het geweldig! Wilde het graag, maar had het van tevoren niet gezegd, lijkt me zo'n teleurstelling als een bad/iemand met ervaring niet beschikbaar is, of als je een bad tóch niet fijn vindt op het moment zelf (let's face it, ook dat kan).

      • anonymous

       23 april 2011 16:28

       Na 2 ziekenhuisbevallingen was het een verademing om thuis en in bad te bevallen. Ik had flinke bekkenklachten en in bad kon ik me goed bewegen. De geboorte verliep heel snel en voorspoedig, mijn dochter bleef nog even onder water en daarna heb ik alleen haar hoofdje boven water gehaald zodat ook de gewenning naar de droge lucht heel geleidelijk ging. Het voelt nog steeds heel vertrouwd om met haar in een (zwem)bad te zijn.
       Nu is de vierde in aantocht en gaan we opnieuw voor een badbevalling.

       • Sanne Frieling

        19 april 2011 21:54

        beste redactie

        Kun je mij in contact brengen met W elema die een verloskundige in Groningen zoekt die in augustus nog plek heeft en waterbevallingen begeleid? Zie haar tekstje op jullie site en ook mijn reactie van rwee weken geleden.
        Ma Lune in Roden

        Noot van de redactie:
        De redactie van Gezondheidsplein bemiddelt niet tussen gebruikers van de website.

        • Sanne Frieling

         03 april 2011 17:12

         aan: W. Elema. Neem maar contact op met www.malune.nl We zitten in Roden, ruime ervaring met waterbevallingen en nog plek in augustus. Welkom!

         • Daphne

          10 december 2010 01:21

          Ik heb drie kinderen en ben zwanger van de vierde.
          De eerste wilde ik al graag in bad ter wereld brengen, maar de verloskundige (nota bene de verloskundige van het jaar) Margreet v/d kwast in Hoorn NH, adviseerde me het zwembad dan maar af te huren en zei eigenlijk daarmee dat ze het niet zag zitten. Ons kereltje werd 17 jaar geleden geboren in het ziekenhuis na 7 uurtjes, een knip, NIET in een wee, van 15 hechtingen, hij was 44cm en 2900gr.
          Onze tweede telg (14) werd thuis geboren, wederom geprobeerd in bad, maar nog steeds stonden zij er niet voor open, ook na 7 uurtjes op bed. Geen knip, geen hechting. 46cm en 3250gr.
          Onze dame werd in 2007 geboren in bad in een boerendorp. Na 2 uur en 10 min was zij een feit. Het was de mooiste bevalling en deze was inderdaad "hands off" en zeer ontspannen. Geen scheurtjes of knippen en dat bij een dame van 4850gr en 48cm (zij leek wel een watermeloen).
          Dit kereltje in mijn buik, die komt ook in het water, ik kan het echt alleen maar aanraden! Het is nog steeds erg pijnlijk, maar je kan je veel beter concentreren! En de kans op scheuren is nihil, en dat wil toch niemand...succes met jullie keuze!

          • beertje75

           08 september 2010 11:54

           Ik zou graag in bad willen bevallen maar ook de veiligheid van het ziekenhuis hebben.
           Weten jullie een ziekenhuis in amsterdam waar je in het water kan bevallen?

           • B

            09 augustus 2016 08:35

            Ja in het OLVG hebben ze een kraamafdeling met bad waar je kunt bevallen zowel in Oost als in West.

           Reageer ook

           Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl