Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Geen baarmoeder meer. Wat nu?

Het moeten missen van je baarmoeder is niet niks, zowel in psychisch als fysiek opzicht. De baarmoeder is voor veel vrouwen erg essentieel. 

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Sommigen spreken van 'het huis van mijn kinderen'. Anderen zeggen simpelweg 'het hoort bij mij'. Lichamelijk heeft een leven zonder baarmoeder ook gevolgen. Sommige vrouwen klagen over minder seksueel plezier, depressiviteit en verergerde overgangsklachten.

Moet jij je baarmoeder ook missen? Heb jij daardoor last van bepaalde klachten?

Reageren

Reacties

 • Sil

  Chantal

  Hallo, ik ben 50 jaar. Mijn baarmoeder is twee keer zo groot als die mag zijn, ik lijk wel zes maanden zwanger. Bah, ik vind dat zo erg. Ik voel mij erg onzeker. Ik heb nu onderzoeken gehad, het weefsel dat was weggehaald was goed gelukkig, dus nu gaan ze toch kijken of mijn baarmoeder verwijderd wordt. Dit moet via de buik. Of er vleesbomen in zitten weten ze niet, dat konden ze op echo niet goed zien. Ik vind het allemaal moeilijk, maar ik wil niet graag zo blijven lopen of je zwanger bent.
  Wie heeft dit ook en heeft haar baarmoeder laten verwijderen?

  Reageer
  • Sil

   Jannie

   Hallo Chantal,

   Ik ben 53 jaar, een dag na de operatie jarig. Ik ben vorige week dinsdag geopereerd. Ook mijn baarmoeder was sterk vergroot en ik had 20 vleesbomen. Dus alle reden om de baarmoeder te verwijderen. Ook vloeide ik hevig, dit kwam mede door de vleesbomen. Operatie is goed verlopen. Bij een vergrote baarmoeder moet hij er wel via de buikwand uit. Dit is best heftig, heb wel pijn gehad maar iedere dag wordt het minder. Ik hoop voor jou dat er snel zekerheid komt over wat er gaat gebeuren, want ook mijn baarmoeder was zeker zo groot als een bowlingbal en dat zit toch in de weg.

   Sterkte met alles.

   Reageer
   • Sil

    Chantal

    Hoi Jannie,

    Bedankt voor je reactie. Even een vraag: zijn bij jou de eierstokken en baarmoedermond wel blijven zitten? Je zegt dat je veel pijn heb gehad, konden ze dat niet met pijnstillers bijvoorbeeld morfine verhelpen? Ik wens je beterschap hopelijk gaat het snel beter.

    Groetjes Chantal

    Reageer
 • Sil

  Priscilla1987

  Hoi, ik heb op dinsdag 21 juni 2016 mijn baarmoeder laten weghalen. Ik heb nog veel last. Daar het nog net geen week geleden is, is dit normaal. Ik heb hiervoor al twee keer een stuk baarmoederhals laten weghalen, daar het hpv virus aanwezig was. Na de tweede keer heeft mijn gynaecoloog geopteerd om bij mij alles weg te halen, behalve mijn eierstokken. Ik ben pas 29 geworden. Ik heb wel al drie kids, dus mijn kinderwens is ingevuld, maar toch, het gevoel blijft raar.
  Groetjes Priscilla

  Reageer
 • Sil

  Yes768

  Op 11 mei 2016 is mijn baarmoeder verwijderd. Dit is gebeurd via een robot (Da Vinci). Ik heb vijf kleine hechtingen in mijn buik en de baarmoeder is via de schede verwijderd. Ik had een vleesboom in de baarmoederwand van ongeveer vijf bij zeven centimeter. In december 2015 was er bij mij ook al een vleesboom verwijderd van drie bij vier centimeter. Deze keer kon de vleesboom niet verwijderd worden doordat hij de baarmoederwand zat. Ik heb de eerste week eigenlijk vooral op bed gelegen de ben de tweede week wat meer op gaan staan. Nu zit ik in de derde week, maar ik ben nog enorm moe valt mij op. Ik doe eigenlijk bijna niets dus daar kan het niet aan liggen. Heeft iemand anders dit ook gehad?

  Reageer
  • Sil

   Big boss

   Hello yes768,
   Ik was ook geopereerd, 11 mei 2016 zijn mijn baarmoeder en eierstokken ook weggehaald vanwege hevig bloeden en ook vleesboom. Ik heb al jaren pijn, dus voor mij was het een grote uitdaging. Ik ben nu 45, in juli word ik 46. Mijn operatie ging uitstekend, ik heb er geen spijt van. Ze hadden bij mij een kijkoperatie gedaan. Ik was alleen een nacht gebleven, de volgende dag kon ik al naar huis, geweldig .
   Eerlijk gezegd, ik had geen pijn van de operatie, ik had alleen pijn van de twee sneetjes met hechtingen, die zal van zelf oplossen. Mijn eerste week ging best goed, alleen als ik hoest dan moet ik mijn buik goed vast houden, en zo als jij het zegt ben ik heel moe, dat heb ik wel ervaren tot nu toe. Ik ben nu ook in mijn derde week en als ik te lang sta heb ik last van mijn onderrug. Mijn moeheid is een beetje minder geworden. Ik bloed niet. Ik ligt veel op bed de hele dag, het lijkt alsof ik in de gevangenis ben.

   Reageer
   • Sil

    Yes768

    Ik weet inmiddels waarom ik zo moe was, want twee dagen na mijn bericht op deze site ben ik opgenomen in het ziekenhuis met longembolie in beide longen. Blijkbaar was het toch teveel allemaal, een operatie van vier uur, een liter bloedverlies en veel bedrust.
    Daardoor heb ik geen tijd meer gehad om stil te staan bij mijn baarmoederverwijdering. Sinds 2 juni ben ik weer thuis en ik ben nu weer heel moe, maar dat zal nu wel van longembolie zijn. Jij heel veel sterkte Big Boss, neem je rust maar dus ook niet teveel.

    Reageer
 • Sil

  Coccinel

  Na het stoppen met de pil had ik de eerst maanden geen menstruatie en vervolgens ernstige bloedingen. De huisarts kon niks vinden dus ik ging naar de gynaecoloog. De arts constateerde een vleesboom in de spierwand. Door aanhoudende buikpijn die ook invloed heeft op sociale gebeurtenissen, is voorgesteld de baarmoeder te verwijderen, zodat ik geen medicijnen meer hoef te nemen (ik ben bewust met pil gestopt, ik had het niet nodig als anticonceptie maar als medicijn tegen eenhuidaandoening!).
  In verband met mijn baarmoederverwijdering ben ik doorverwezen naar een andere gynaecoloog die een totaal ander plaatje schetste: een kleinere en ander type vleesboom op een geheel ander plaats! Verwijdering van de baarmoeder was geen garantie dat de buikpijn zou verdwijnen. De datum voor de operatie is al gepland, maar ik ben de laatste dagen enorm gaan twijfelen. Mijn man en ik hebben een gezonde seksuele relatie, maar ik ben erg bang dat dit verandert en zo onze hele relatie zal veranderen. Wat is wijsheid?

  Reageer
 • Sil

  Olly

  Mijn vraag is dat ik inwendig erg nat ben, terwijl ik niet echt hitsig ben. Soms ben ik inwendig ook nat en dan heb ik helemaal geen liefde bedreven. Doordat ik zo erg nat ben inwendig, kan mijn vriend niet in mij klaar komen. Hoe komt het dat ik inwendig zo nat word?

  Reageer
 • Sil

  Miranda

  Ik heb sinds vorig jaar mijn baarmoeder laten verwijderen. In verband dat ik veel bloedverlies had, heb ik nog mijn baarmoedermond nog sinds ik mijn baarmoeder kwijt ben. Wie kan mij helpen van de winderigheid af te komen?

  Reageer
 • Sil

  Indy

  Ook bij mij is mijn baarmoeder en eierstokken verwijderd. Dit gebeurde helaas op leeftijd 34 jaar(Ik ben nu 40 jaar). Gezondheid gaat boven alles, dus het kon niet anders. Nu terugkijkend op de laatste jaren, ben ik weer gezond verklaard en moet hier en daar nog wat in de gaten houden. Ik liep al vanaf mijn 25ste naar het ziekenhuis met klachten. Ik was wel blij dat ik na de operatie kon uitkijken na een leuke en rustige ziekenhuis vrije tijd. Echter, het geeft je ook door rust de tijd om alles een plekje te geven. Hier nam/had ik eigenlijk al die tijd geen tijd voor. Kinderwens .. tja wat je niet hebt .... Nu ik een paar jaar verder ben, ja is dat wel wat ik mis. Helemaal als je vriendinnen om mij heen het huisje, boompje, beestje doen. Het ziek zijn heeft mijn leven wel gevormd naar wie ik ben.

  Reageer
 • Sil

  Vanessa

  Ik heb mijn baarmoeder na veelvuldig en zwaar bloedverlies tot het laatste (door goedaardige fybromen) en 5 jaar geleden baarmoederhalskanker (net 3 dagen geleden) laten verwijderen. Ik kijk uit naar een maandstondenvrij leven en geen zorgen. Evengoed heb ik 5 jaar geleden een voedselvergiftiging gehad met als direct gevolg een buikvliesontsteking. Intern was dus ook alles vergroeid door littekenweefsel dat ik snel en veel aanmaak blijkbaar. Ik vind het gewoon een orgaan. Ik heb gelukkig al 2 kids en verdere kids is dus uitgesloten. Het zij zo. Ik denk dat als we een keuze maken, dat we er moeten achter staan. Er zijn mensen die zonder benen of armen of wat dan ook moeten leven. Hormonale problemen kunnen ook opgelost worden. Het is zeker niet een deel van mezelf of mijn vrouwelijkheid dat ik verloren ben. Ik heb het eerder gewonnen. Geen stress rond tampons of nachtelijke bloedplekken in bed. Zalig vind ik dat. Beter een gezond lichaam dan een illusie van vrouwelijkheid denk ik dan. Ik ben nog steeds dezelfde vrouw.

  Reageer
 • Sil

  Sweety

  Hallo, ik ben sinds een jaar mijn baarmoeder ook kwijt inclusief mijn baarmoederhals. Echter, is ze een klein stukje vergeten zei ze tegen mij, maar dit heeft ze nooit opgeschreven. Ik hoefde daar ook niet over te hebben zei ze. Dit vond ik zo raar dat ik dit met mijn arts ging bespreken. Die zag er natuurlijk niks over terug integendeel, hij zag dat ik door iemand anders geholpen was.
  Dit klopte niet, maar ik heb er verder geen bombarie over gemaakt. Toch bleef het natuurlijk knagen en nu kreeg ik een paar dagen geleden weer krampen en verloor ik een beetje bloed. Hierdoor ben ik natuurlijk weer gaan denken aan wat mijn arts zei. Daarbij hebben ze mijn baarmoeder weg moeten halen om kanker te vermijden en lieten ze weten dat ik geen uitstrijkje meer hoefde te doen. Als je toch nog een stukje baarmoederhals hebt, dan kun je toch alsnog kanker krijgen en moet je toch alsnog een uitstrijkje doen? Ik weet even geen raad ermee. Heeft iemand dit ook gehad? Bloed je nog steeds wel eens?

  Reageer
  • Sil

   Me

   Als je nog wat baarmoederhalsweefsel hebt, moet je wel uitstrijkjes laten maken, zeker bij een verhoogd risico!

   Reageer
 • Sil

  Parameid

  Ik heb in september mijn baarmoeder laten verwijderen. Ik heb nog last van buikpijn en voel mij erg duizelig. Ik heb het gevoel dat ik moet overgeven en vandaag heb ik ook last van een bloeding. Ik vraag mij af of dit normaal is bij zo een operatie?
  Ik voel mij goed maar heb pijn in mijn buik. Kent iemand dit?

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

65 + 5 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren