Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Geen baarmoeder meer. Wat nu?

Het moeten missen van je baarmoeder is niet niks, zowel in psychisch als fysiek opzicht. De baarmoeder is voor veel vrouwen erg essentieel. 

Sommigen spreken van 'het huis van mijn kinderen'. Anderen zeggen simpelweg 'het hoort bij mij'. Lichamelijk heeft een leven zonder baarmoeder ook gevolgen. Sommige vrouwen klagen over minder seksueel plezier, depressiviteit en verergerde overgangsklachten.

Moet jij je baarmoeder ook missen? Heb jij daardoor last van bepaalde klachten?

Reacties

 • Amber119

  31 oktober 2019 14:37

  Afgelopen maart zijn mijn baarmoedermond, baarmoeder en eileiders operatief verwijderd. Ik was erg moe na de operatie en ik voelde me raar. Bij controle bleek alles goed te zijn, maar acht weken later moest ik met spoed opnieuw geopereerd worden. Er bleek een ontsteking te zijn ontstaan en er was een wond open geknapt. Dit was een ervaring die ik mijn ergste vijand nog niet gun. Gelukkig ging het hierna lichamelijk veel beter. Ik heb wel minder zin in gemeenschap en voel me minder vrouw, maar dit zal wat tijd nodig hebben neem ik aan. Ik heb nu ineens veel pijn onderin mijn buik. Ik ben hiervoor bij de gynaecoloog geweest en hij kon niets geks vinden. Ik ben dus maar weer doorgegaan met het dagelijks leven. Nu, een maand later, blijk ik een cyste van zes centimeter te hebben in mijn eierstok. Hier kwamen de artsen bij toeval achter na een CT-scan, omdat ik steeds veel last had en de pijn toenam. Dinsdag ga ik weer naar de gynaecoloog, dus voor nu is het afwachten. Zijn er meer vrouwen die dit hebben meegemaakt? Ik ben er eigenlijk wel een beetje klaar mee, ik ben net hersteld van het heen en nu biedt het volgende zich alweer aan.

  • Ria

   03 juli 2019 02:54

   Beste,

   Ik moet volgend week een baarmoeder operatie ondergaan. Ik vloei al namelijk meer dan 6 weken.
   Ik was al vorig jaar ingepland voor deze operatie, maar omdat ik gestopt was met vloeien heb ik afgezegd. Nu heb ik helaas weer het zelfde probleem. Ik krijg epidurale pijnstilling omdat ik drie keer een keizersnede heb gehad. Ik heb er drie prachtige kids en ben pas 29 jaar. Ik ben nu bang, omdat ik zoveel heb gelezen over de gevolgen. Ik wil graag wat advies.

   • Rena

    11 januari 2019 01:04

    Hallo

    Ik word volgende maand 36. 3 jaar geleden hebben ze mijn baarmoeder verwijderd en een week later 1 eileider. Dit i.v.m. een langdurige oplopende pap. Mijn eileider is uiteindelijk verwijderd omdat die is gaan ontsteken na mijn operatie. Wij hadden de keuze om nogmaals te branden en aan te kijken of me pap zou verlagen maar na zoveel ingrepen was de kans klein dus kozen we voor mijn gezondheid.

    Nu 3 jaar later vind ik het soms nog moeilijk om in de buurt van baby’s te zijn aangezien ik toch nog wel een kleintje erbij had willen hebben. Maar dat kan ook zijn omdat het niet meer kan. Heb gelukkig 2 pracht zonen van bijna 13 en bijna 20 en een bonus zoon van 12 dus mag mijn handen samen vouwen dat ik vroeg moeder geworden ben (al was dit niet gepland).

    Voor mij was dus de operatie geestelijk zwaarder dan lichamelijk aangezien ik gelukkig niet veel klachten heb overgehouden enkel een verzakking van me blaas maar of ik me daar aan wil laten helpen ben ik nog niet over uit. Heb wel even genoeg ziekenhuis gezien. Voor iedereen die de operatie nog moet Laten doen... vergis je niet 't lijkt simpeler dan het is maar je gezondheid staat boven alles!

    • iloontje

     01 december 2018 01:17

     Hallo,

     Ik was 26 jaar na twee jaar en drie maanden vloeien na de geboorte van mijn jongste dochter van arts naar arts geweest en steeds werd het op psychische problemen gegooid. ik ben verhuisd en toen door verhuizing bij weer andere arts terecht gekomen. Ik werd binnen twee weken geopereerd, anders was het heel anders afgelopen. Ik ben blij dat dat ellendige ding die mij zo geplaagd heeft eruit is, ook al was ik 26 jaar maar ik heb drie geweldige meiden. Mijn vraag is eigenlijk: ik heb steeds veel last van slijm na een buikkramp, het lijken net weeën is dat normaal? Het ding is er al zo'n zes jaar uit.

     • Corneliatje

      27 oktober 2018 20:34

      Hallo,
      Ik ben 23 jaar en ik heb drie kindjes en ik heb na m'n derde kindje mijn baarmoeder moeten laten verwijderen.
      Sinds dat me baarmoeder weg is, heeft m'n vriend mijn interesse in mij. Hij zegt iedere keer als we ruzie hebben dat het mijn fout is

      • Jopie

       20 oktober 2018 10:45

       Ik heb een jaar geleden vaginaal mijn baarmoeder laten verwijderen. Sindsdien lijkt het alsof mijn borsten maar blijven groeien. Ik had eerst cup C en nu cup E. Mijn behoefte naar sex is ook minder geworden. Zijn er meer mensen die hiermee te maken hebben?

       • Anneke 3

        28 juli 2018 19:51

        Ik geraak na mijn operatie die maar 10dagen geleden is niet meer vooruit heeft nog iemand daar last van en van meer zweten

        • Anneke 3

         28 juli 2018 19:47

         Ik ben 10 dagen geleden geopereerd, mijn baarmoeder is vaginaal verwijderd. De eerste dagen had ik energie nu ineens niet meer. Ik geraak niet vooruit, mijn benen doen pijn, ben soms misselijk, voel mij niet goed en zweet meer. Wat kan ik daar aan doen? Soms voelt mijn buik leeg en is ook nog opgezwollen. Heeft iemand dezelfde klachten als ik? Mijn eierstokken heb ik nog.

         • Love

          25 juli 2018 00:29

          Hallo,

          Mijn baarmoeder is verwijderd op 18 mei 2017. Ook hebben ze i.v.m. endometriose verklevingen weggehaald. Helaas bleef ik buikpijn houden. In overleg hebben ze nu op 3 juli 2018 mijn linker eierstok en beide eileiders verwijderd. Ook wederom wat verkleving. Ik hoop dat ik nu van mijn klachten af ben of in elk geval minder pijn heb. Wel merk ik, en dat had ik vorig jaar al, dat ik best wel hoog in mijn emotie zit en ik merk ook dat mijn lichaam, ondanks dat ik er zelf niet aan denk, toch best veel dingen te verwerken heeft. Zelf heb ik geen kinderen, die wens was er wel, maar helaas het heeft niet zo mogen wezen.

          • vicky

           05 juni 2018 12:17

           Hallo, mijn baarmoeder is sinds januari 2018 verwijderd, is dit mogelijk dat ik in gewicht een toename heb? Kan ik op dieet gaan? Zou dit helpen? ik weet echt geen raad...

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -