Meditatie: waar is het goed voor?

Meditatie kan je helpen om geleidelijk aan een helderder bewustzijn te ontwikkelen waardoor je aandacht minder snel afdwaalt. 

Door te mediteren kun je zelfs leren om alles wat komt en gaat te accepteren en je niet langer te identificeren met voorbijgaande emoties en gedachten. Althans, dat denken de boeddhisten. In het Westen wordt aangenomen dat angstwekkende gedachten door middel van meditatie geleidelijk aan onschadelijk worden gemaakt. Dit omdat men tijdens meditaties rustig en afstandelijk naar deze gedachten leert kijken. Anderen worden overspoeld door onplezierige ervaringen en krijgen het gevoel dat ze de controle over zichzelf verliezen. Daarom wordt meditatie gezien als ongeschikt voor mensen met grote psychische problemen.

Mediteer jij of heb je dat wel eens overwogen? Wat doet het met je of welke baat denk je erbij te kunnen hebben?

Reageren

Reacties

 • Sil

  Kayanne

  Zelf heb ik kunnen ondervinden hoe goed meditatie is voor lichaam en geest. Ik beoefen al enkele jaren een oude cultivatiewijze genaamd Falun Dafa, die bekend gemaakt is in China in 1992. Sindsdien zijn er tientallen miljoenen mensen wereldwijd die haar wonderbaarlijke voordelen ervaren, waaronder ikzelf ;-)

  Falun Dafa bevat vijf eenvoudige oefeningen, waaronder meditatie en een morele leer gebaseerd op waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid. Aandacht besteden aan je geest en hart is natuurlijk ook belangrijk.

  Groetjes :-)

  Reageer
 • Sil

  Onkeonke

  Kun je zulke meditatie muziek duursturen aub?

  Reageer
 • Sil

  David

  Eerst en vooral weet dat al dat denken je leven verpest. Dus besef ook dat er iets aan moet gedaan worden. Dit besef moet van binnen komen "een gevoel" geen gedachte!
  Neem de tijd voor te beginnen om: > 10 min per dag of 1 x 100 ademhalingen ( in:1 uit:2 in:3 uit:4 ..... ) probeer zo veel mogelijk je adem te voelen. Eerste 2 maanden zal het onduidelijk zijn maar doe het toch ook al zie je niets of voel je niet. Na een tijdje zul je verandering zien ... mediteer meer! 20 min per dag, tot je het denken door hebt... Besef dat je er geen aandacht aan moet geven, ze niet geloven, gewoon hallo en salu zeggen. Na 2 jaar zul je op gemak 1 tot 2 uur kunnen stil zitten in stilte ... tot de dag, je zelf de keuze maakt om alles los te laten en te Zijn! Ja mensen "Zijn" dit is de bedoeling. Meditatie geeft je de kans om je diepste geheimen te ontdekken, maar eerst moet denken niet zo serieus genomen worden. Dit vraagt tijd en besef.

  Geloof in je zelf niet in het denken.

  David

  Reageer
 • Sil

  Jotiko

  Ik mediteer al zo'n 12 jaar (6 verschillende vormen). Ik zou niet meer zonder kunnen, het heeft me heel veel gebracht.

  Reageer
 • Sil

  Dorien

  Brahma kumaris zou ik niet aanraden: Brahma Kumaris is een strikt millenarianist (Einde van de Wereld) religie gebaseerd op mediamieke leringen van een geest entiteit. Aanhangers geloven dat hun God de God van alle religies is. "God" spreekt tot de mensheid uitsluitend via hun mediums, een oude dame in India. Hun overtuiging is dat 6.000.000.000 mensen moeten sterven doormiddel van een voor hun wenselijke "Einde van de Wereld 'genaamd" Destruction ", zodat 900.000 gelovigen Brahma Kumaris volgelingen hun hemel op aarde zullen beërven vóór 2036. Volgelingen worden geleerd om te geloven dat een status in hun hemelse koninklijke kan worden bereikt door het doneren van geld, vrije arbeid en onvoorwaardelijke mentale onderwerping aan de Brahma Kumaris leiders, die de wereld zullen regeren als keizers. De wereld moet worden "gezuiverd" door een nucleaire holocaust, en mediteren om wetenschappers te inspireren en "moed" te geven om dit te bewerkstelligen.
  Alle continenten behalve India, zullen zinken onder de oceanen zo voorspeld de BKWSU en dat de regering van India de macht aan hen geeft. Van 1932 tot na 1950, vereerden de volgelingen hun miljonair financier Lekhraj Kripalani als de god 'Brahma ", en kwam later met de invoering van een nieuwe god genaamd" Shiva ". Geleend van het hindoeïsme. De Brahma Kumaris beweert dat de aarde slechts 5.000 , en in een eindeloze cyclus en herhaalt zich identiek elke 5000 jaar, dinosaurussen bestonden 2.500 jaar geleden. Ook in andere 2.500 jaar tijd, beweren de leiders dat Abraham, Boeddha, Christus en Mohammed herboren zullen worden, om hun religies opnieuw te beginnen.

  Reageer
 • Sil

  Jan

  Beste Frank,
  Waar kan je die methode van schumannsresonantie toe laten passen? Is iedere huisarts of psycholoog bekend met die methode? Waar heeft u uw praktijk? Het klinkt erg mooi en rustgevend namelijk. Hopelijk kunt u me iets verder helpen. Mvg.

  Reageer
 • Sil

  VIDIJA

  Mijn vraag is: Hoe moet ik beginnen te mediteren? Wat moet ik allemaal doen? Ik ben ongerust, kan vanavond niet slapen, ben gestrest.

  Reageer
 • Sil

  Frank

  In deze bijzondere tijd waarin we ons begeven van de ene tijdsfase naar de andere, zijn er veel veranderingen gaande in het medische reguliere circuit.
  Er zijn veranderingen gaande richting verzakelijking (invoering ketenzorg, elektronisch patientendossier, uitbreiding vaccinaties) maar toch zeker ook richting meer bezieling van onze medische zorg.
  Zo maakt een artikel geschreven door A. Visscher, ons duidelijk dat er in toenemende mate in het reguliere circuit gekeken wordt naar de toepasbaarheid van veilige en effectieve behandelings-methoden van complementaire en alternatieve geneeswijzen (CAG).
  Met name bij mensen met psychische klachten. Bekende voorbeelden zijn de meditatieve methode van mindfulness, het hardlopen bij de 'running therapie' en EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing).
  De psychiater Rogier Hoenders doet verder onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van CAG?s bij het Centrum voor Integrale Psychiatrie in Groningen.
  Met name kruiden (zoals sint-janskruid en ginkgo biloba), voedings-supplementen (visolie en melatonine) sport, relaxatie, massage en meditatie worden hierbij onderzocht. Aan Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen doet Prof. dr. Anne Speckens onderzoek naar de rol van mindfulness bij het voorkomen van een nieuwe depressie.
  Er zijn momenteel dus een aantal veilige en effectieve methoden van complementaire en alternatieve geneeskunde die toegepast worden in het reguliere medische circuit. Een wezenlijke ontwikkeling die deel uitmaakt van de terugkeer naar het hart van ons zorgsysteem. Zeker als de behandelingsmethoden gepaard gaan met een groei van het bewustzijn en bezieling.
  Een methode waarbij groei van bewustzijn zeker ook mogelijk is, is de Schumann-resonantie meditatie. Deze meditatie herstelt je verbinding met het hart van onze aarde. Hierdoor zorgt zij ervoor dat je in balans komt met de grondtrilling van onze aarde. Dit werkt ontladend en helend. Zij is eenvoudig toepasbaar en heeft een weldadig effect.
  In mijn huisartspraktijk heb ik het tot nu toe toegepast bij zo?n 15 patienten met verschillende klachten. Bij mensen met klachten van somberheid en depressie, met klachten van overspannenheid en angsten en bij klachten van hoge bloeddruk. De consulten namen niet veel tijd in beslag. Gemiddeld 15-20 minuten. Zij bestonden uit een kort gesprek en de meditatie van 10 minuten gevolgd door een korte nabespreking.
  Bij alle mensen had het direct een helend en positief gevolg.
  De mensen met depressieve en spanningsklachten vertelden zich vitaler en rustiger te voelen. Sommige vertelden dat zij een wit licht in zichzelf voelden. Opvallend is dat bij de meeste mensen het thema bestaansrecht en geboorterecht spontaan werd aangeraakt. Sommige vertelden door de diepere verbinding met de aarde automatisch het gevoel te krijgen dat ze er helemaal mogen zijn.
  De inwerking van de Schumannresonantie meditatie bij de mensen met een hoge bloeddruk heb ik gekwantificeerd door de bloeddruk voor en na de meditatie te meten. De resultaten vind ik verbluffend. Na een meditatie is er een gemiddelde afname van de systolische bloeddruk van zo?n 50 graden en van de diastolische bloeddruk met zo?n 10 graden. Alle mensen vertelden de meditatie toe te willen gaan passen in hun dagelijks leven.
  De Schumannresonantie meditatie blijkt dus eenvoudig en bijzonder helend van toepassing in een reguliere huisartspraktijk. Een positieve ontwikkeling, evenals het steeds vaker toepassen van veilige en effectieve methoden van complementaire en alternatieve geneeskunde in het reguliere medische circuit. Het lijkt er op dat regulier en alternatief naar elkaar toegroeien. Tekenend hiervoor is de nominatie van een huisarts (ondergetekende) bij de Paravisie-awards. Er is evenwel nog een lange en spannende weg te gaan. Een weg waarbij in ons zorgsysteem niet zozeer het hoofd dan wel het hart centraal mag komen te staan. Een totale ompoling van het zorgsysteem als het ware. Een ompoling van het hoofd naar het hart.

  Reageer
 • Sil

  anthony68

  Meditatie is niet goed voor mensen met psychische klachten?
  Waar hebben die mensen dan baat bij toch niet alleen medicatie, CGT of RET?
  Maar meditatie bij depressie kan je vrijmaken van die gedachten. Je kan beslissen dat je er geen actie op neemt maar alleen waarneemt. Ik ben het er niet mee eens.> Iedereen heeft baat bij metitatie om je hoofd leeg te maken en gevoel van verlichting te bereiken het is niet wegelegd voor de alleen gezonde mensen.
  Ook zieke mensen kunnen hun geluk en liefde versterken met meditatie!
  De leer van Jezus en Boeddha is erop gebaseerd!

  Reageer
 • Sil

  Billy

  Hallo, Als ik mediteer worden ja mijn gedachten en alles er op en er aan, zo leeg als een lege emmer.
  Maar het grote nadeel daarvan is dat ik me moeilijk tot zelfs niet langer dan 15 sec.leeg kan laten voelen.
  En dan vraag ik me af. \"moet ik nu iets horen, voelen, of iets anders.
  Kan iemand me zeggen of laten weten, Wat er dan eigenlijk voor mij te wachten staat, onder een meditatie of wat er dan kan gebeuren of zo.


  Mvg.Billy

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

79 - 9 =

Cookies

Gezondheidsplein

Om je een informatieve en prettige online ervaring te bieden, maken Gezondheidsplein.nl (onderdeel van solvo b.v.) en derden gebruik van verschillende soorten cookies. Hieronder vallen functionele, analytische en persoonlijke cookies. Met deze cookies kunnen we de werking van onze website verbeteren en je van gepersonaliseerde advertenties voorzien.

Door op ‘Akkoord en doorgaan’ te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- & cookieverklaring.

Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren