Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Mag je iemand dwingen om te leven?

Nederland is vooruitstrevend met haar wetgeving over euthanasie: wij hebben vastgelegd dat het onder bepaalde voorwaarden mogelijk is om mensen die echt geen andere uitweg zien te helpen met sterven. Maar waar liggen nu precies de genzen?

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Als iemand terminaal ziek is en het medisch duidelijk is dat iemand lijdt en er geen uitzicht op verbetering is, dan is het al heel moeilijk om de beslissing te nemen. Maar wat nou als iemand psychisch lijdt en geen andere uitweg meer ziet dan dood gaan? Dat lijden is veel moeilijker objectief vast te stellen.

Moeten hulpverleners er dan voor zorgen dat de patiënt geen kans krijgt om zichzelf wat aan te doen? Ja, zou je zeggen; je moet de patiënt tegen zichzelf beschermen, hij weet niet wat hij doet, omdat hij bijvoorbeeld depressief is. 

Anderzijds: wat nu als je daarvoor zover moet gaan dat je iemand voor lange tijd moet opsluiten of misschien zelfs onder dwang moet voeden? Wat nou als de patiënt gedurende maanden of misschien zelfs jaren blijft aangeven dat hij of zij niet meer wil leven en dat goed kan onderbouwen en beargumenteren? Is het zelfbeschikkingsrecht dan ondergeschikt aan onze plicht om iemand te beschermen tegen zichzelf? Een lastig probleem wat vaak schrijnende situaties oplevert. Hoe denk jij hierover?

Reageren

Reacties

 • Sil

  TehShadow

  Ja en nee. Dwingen alleen als er niet duidelijk over is overwogen wat alternatieven zijn, en helder bij geest.

  Niet dwingen als er een duidelijke overweging is en pijn, lichamelijk of geestelijk, welke het hele leven controlleert. De keus moet gemaakt kunnen worden indien de persoon helder van geest is! In dat geval mag er niet gedwongen worden. Iemand die longkanker heeft en toch doorrookt mag dat ook gewoon, ondanks dat het niet \"bevorderlijk\" is. Het moet gewoon uit de taboe sfeer dat als iemand er genoeg van heeft, het ook genoeg is, al is het het leven, ondanks dat het leven op zich het grootste geschenk is wat ieder levend wezen heeft mogen ontvangen!

  Reageer
 • Sil

  Marjan

  Nee natuurlijk mag je iemand niet dwingen om te leven. Hoe durft iemand die beslissing voor een ander te nemen? Iemand bepaald zelf hoe erg hij/zij er aan toe is en ook wat de mogelijkheden zijn in de toekomst.
  Niemand anders kan het lijden bepalen als de persoon zelf.
  En ook kan iemand anders niet invoelen wat het is om geestelijk te lijden. En geloof me, dat is echt verschrikkelijk. Ik ben sinds een jaar na een moeilijk leven, suicidaal geworden en loop er tegen aan dat vrieden/familie en ook hulpverleners totaal niet snappen als je zegt dat je niet verder wil.
  Je wordt er zo verschrikkelijk eenzaam van.
  Ik vind dat iedereen het recht heeft op een humane dood.
  Niemand denkt voor zijn lol aan doodgaan en niemand zou dit ooit impulsief doen, het hele organisme en een mens is gericht op leven en doorgaan: dus is iemand heel ver heen als je deze gedachtes hebt,
  Ja, zelfbeschikking ben ik voor.
  Je kunt overigens vrij makkelijk via internet/boeken er achterkomen wat gevaarlijke medicijncombinaties zijn en deze bestellen via internet. Evt. kun je (met een smoesverhaal) laten testen bij een apotheker.
  En als je geen plek hebt om het te doen, huur je ergens een huisje.
  Ik deel bewust deze info, omdat je het een gevoel van macht geeft bij onmacht en omdat ik denk dat iedereen recht heeft op deze informatie.

  Reageer
 • Sil

  Klaas F J Habing

  Nee, je mag niemand dwingen om te leven.
  Voor mij is het leven gedaan, ik ben dood ,alleen mijn lichaam weet dat nog niet.
  Ik kom niet over het overlijden van mijn echtgenote.er is bijna 24 uur bewqaking door mijn omgeving en familie.
  Doe niert zo stom is hun antwoord als ik vraag,mag ik sterven?

  Reageer
 • Sil

  einde

  Je mag niemand dwingen om te leven , ik lees hier reacties waar ik van schrik. Deze menzsen weten zelf niet hoe erg het is om dag in dag uit te lijden , hetzij geestelijk of lichamelijk.
  Mijn hele leven is een grote strijd geweest en zie het echt niet meer zitten , het spookt door mn hoofd wat te doen en hoe . Het rote probleem is dat ik mijn naaste geen pijn wil doen . Want ik weet dat zij van me houden .Ook word wel gezegd dat het egoistisch is om zelfmoord te plegen maar mag je dan niet aan jezelf denken ? Leven we allemaal niet met de gedachte een fijn leven te hebben en doen we daar niet een poging toe .
  Ik ben morgen 40 en eigenlijk heb ik geen zin om dit te vieren ....wat moet ik vieren ,40 jaar pijn en stress ik ben nog nooit ontspannen geweest in mijn hele leven . Ik krijg nu hulp zoals ze dat noemen maar ik heb geen geld om persoonlijke hulp te vragen en een ochtend in de week wat praten helpt me niet .
  Wat moet ik doen ..... ik weet het niet .

  Ik wens aale mensen hier die een naaste hebben verloren door zelfdoding sterkte toe , maar zij moeten proberen te begrijpen hoe erg de pijn is als je zo lang moet leven terwijl je niet meer kan .

  Reageer
 • Sil

  ricardo

  hallo , ikzelf denk bijna elke dag om me zelf te doden sinds mijn prille jeugd heb ik last van paruresis (niet plassen kunnen op open toiletten) ik ben nu 50 en heb het nog steeds het beinvloed mijn hele leven negatief lange vliegreizen is echt een hel voor mij 10 uur niet plassen kunnen niet normaal meer , ben vaak naar huisarts geweest niemand kan me helpen met deze belachelijke kwaal het zit in je hoofd krijg ik dan gezegd het is niet lichamelijk , ik ben er zwaar depressief door dit is absoluut geen levenskwaliteit zo heb nu ook hyperventilatie bij , ik zie het niet meer zitten en wil me zelf doden , ik heb geen normaal leven zo ik zit gevangen in mijn eigen lichaam en ik wil zo graag normaal leven ik zie geen andere uitweg meer

  Reageer
 • Sil

  tamara25

  Nee waarom zou je iemand dwingen te blijven leven als ie t zelf ni meer ziet zitten. ik heb alleen maar ellende in mn leven gehad en het ziet ernaar uit dat er alleen nog maar meer ellende aan gaat komen. dan kunnen mensen wel zeggen depressie gaat over , maar dat is bij mij niet het geval. ik ben officieel een vrouw maar zie eruit als n man, ik heb n soa waardoor ik nooit meer normaal sex kan hebben en nu moeten ook nog al mn kiezen getrokken worden omdat de sociale dienst dat niet wil vergoeden en ik er echt geen geld voor heb. Verder heb ik geen vrienden of zelfs familie die bij me langskomt. ik heb nooit echte liefde gekend. Mijn vingers zijn leeg omdat ik nooit n ring waard ben geweest bij n jongen. al had ik een vriend schaamde die zich voor mij. Waarom zou ik nog verder willen leven??? voor een ander omdat die vind dat het een tijdelijk probleem is. me reet. mijn problemen is blijvend en het kan alleen nog maar erger worden. ik wil niet meer leven , maar durf geen zelfmoord te plegen. Waarom geeft niemand mij een pilletje zodat ik ook rust heb en me niet meer hoef te schamen voor iedereen. Ik ben een jonge vrouw , moet ik nou echt mn hele leven nog zo verder gaan dan???? waarom dan jo. n pilletje is veel makkelijker gegeven dan dat ik door moet gaan met mijn leven.

  Reageer
 • Sil

  Wim.Bahlmann.

  Geachte
  Ik lijd al 4 1/2 jaar aan tinnitus
  (oorsuizen) Maar ik lijd exstreem denk
  al 2 jaar om mij zelf te laten inslapen
  ALLES geprobeerd 24 uur per dag
  Ik wil leven mvg Wim.

  Reageer
 • Sil

  tony

  wie weet welke medicijnen je moet innemen en hoeveel om in je slaap rustig zonder pijn of gedachte dood kan gaan

  Reageer
  • Sil

   Maria

   Alleen God kan je een medicijn je geven, dus, vraag Hem...

   Reageer
 • Sil

  Carol

  Ik vind dat het zou moeten kunnen, om via huisarts een pilletje te kunnen krijgen als je het leven echt moe bent en er is geprobeert om je te helpen. Ik vind dat mensen met zelf doding weer andere mensen een hoop ellende aan doen. Denk maar is aan een treinmachinist die daar dagelijks mee geconfronteerd kan worden. Of een familielid die iemand vind door verhanging, ik denk dat dat dingen zijn waar misschien die persoon niet meer over heen komt. En dan heb je dus weer een probleem geval bij. Ik heb 3 familieleden verloren door zelfdoding.

  Reageer
 • Sil

  Annemieke

  Dit is een moeilijk ethisch vraagstuk. Ik ben van mening dat het antwoord hierop afhankelijk is van de persoon en het stadium in zijn leven waarin hij/zij hiertoe kiest. Als iemand tijdens een psychose of heel zware depressie besluit diens leven te beëindigen, denk ik dat het een optie is iemand hiervan te weerhouden. Maar als het een weloverwogen besluit is in een gezonde periode in iemands leven, op grond van het vooruitzicht telkens weer depressieve en/of psychotische perioden door te maken, waarbij medicijnen en/of therapie niet helpen, dan mag je iemand niet dwingen te leven. Ik ben van mening dat de wetgeving hiertoe zodanig zou moeten veranderen (of is dit toegestaan?) dat een mens in een dergelijke mensonterende situatie op humane wijze moet worden bijgestaan in zijn/haar wens tot levensbeëindiging. Op deze manier kan er iemand bij het overlijden aanwezig zijn, steun geven, warmte geven, diens hand vasthouden.. Zodat iemand met zo'n zwaar leven niet ook nog eens in alle eenzaamheid op een vaak gruwelijke manier het leven verlaat. En hierbij zijn omgeving met veel gemengde gevoelens, vragen, etc. achterlaat.
  Ik weet niet of er mensen zijn die nooit een gezonde/ heldere periode in hun leven hebben, waarin ze tot zo'n doordachte stap kunnen komen. Als er mensen zijn die hun hele leven in een psychose of zware depressie zitten, laat ze dan op een humane wijze gaan.. Dat is ook een vorm van respect!

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

35 + 5 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren