Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Helpt tekentherapie om je gevoelens te tonen?

Via onze zintuigen nemen we beelden tot ons. We verwerken ze en slaan ze op. Vaak koppelen we er ook nog een gevoelsemotie aan. Dit gebeurt vaak onbewust. Het zijn juist die beelden en belevingen die ons gedrag sturen. Door middel van tekentherapie kun je vertalen wat er zich in je binnenwereld afspeelt. Kinderen tekenen van nature over wat hen bezighoudt. Zo verwerken ze de gebeurtenissen van alle dag. Dit maakt tekentherapie zo geschikt voor kinderen.

Samen met een tekentherapeut wordt er via een tekening gekeken naar waar nu juist de kracht ligt en gaat men op zoek naar hoe het komt dat men doet wat men doet. Boosheid bijvoorbeeld, schuiven we heel vaak van ons af omdat het als verkeerd wordt gezien. Maar om boos te zijn heb je vaak een hele goede reden. In de tekening mag men boosheid laten zien. Hierdoor verdwijnt het en komt er ruimte voor wat er achter zit.

In een tekening wordt altijd een hulpvraag en medicijn gevonden. Deze maakt de tekentherapeut bewust door vragen te stellen aan de tekening, wat altijd veel veiliger is dan het rechtstreeks te vragen. Iets mooi of lelijk, goed of verkeerd tekenen bestaat niet in de ogen van de tekentherapeut. Een boom hoeft niet per se groen en bruin te zijn. Paars en rood kan net zo goed. Hiervoor openstaan en kijken met nieuwsgierigheid en verwondering zal het kind uitnodigen tot het vertellen van zijn of haar verhaal. Het is heel belangrijk dat je het kind honoreert in wat het maakt. Eigenlijk zeg je dan tegen het kind dat het er mag zijn zoals hij of zij is. Tekenentherapie is niet aan leeftijd gebonden en kan voor iedereen geschikt zijn.

Heb jij ervaring met tekentherapie? Hebben je kinderen een tekentherapie ondergaan? 

Reacties

  • Carla

    08 juli 2009 20:54

    Zelf (vrouw 48 jaar)heb ik een tijdje tekentherapie gehad en dit werkte echt goed en snel. Had ik dit maar eerder geweten, (dat had me vele sessies kletsen bij een psycholoog uitgespaard). Je blijft niet eindeloos praten over hoe moeilijk of naar iets is of gaat, maar je gaat je probleem echt aan. Je maakt je hulpvraag zichtbaar in een tekening en daar ga je dan over praten. Daardoor plaats je het probleem buiten jezelf en kun je er even afstand van nemen, er naar kijken en iets aan veranderen. Dat nieuwe beeld neem je mee en ga je toepassen in je leven. Ook heb ik geleerd emoties te uiten op papier, zoals heel veel krassen bij boosheid. Dat lucht echt meer op dan over je boosheid te praten! Het was soms wel confronterend, maar er gebeurde wel iets en volgens mij sneller dan door gesprekstherapie. Ik kan tekentherapie echt aanraden!

    • Marie-José

      08 maart 2009 11:02

      Absoluut aan te bevelen. Moet eigenlijk veel meer in de media gebracht worden.
      Eerdere berichten spreken voor zich.

      Warme groet De-vlinder

      • Margriet Klijnhout

        29 januari 2009 21:53

        Een reactie van een gediplomeerd tekentherapeut. Mooie therapie voor iedereen die een potlood kan vasthouden en bereid is aan zich zelf te werken! Het maakt mij steeds weer blij om te zien dat tijdens een sessie mensen via het tekenen bij dingen kunnen komen die in hun binnenste verstopt lagen en waar ze zich onbewust van waren, je boort tijdens het tekenen je eigen helend vermogen aan.

        • C. van Vliet

          01 december 2008 11:36

          graag zou ik willen weten waar ik een opleiding voor tekentherapie kan volgen

          • E-F

            20 juni 2008 20:46

            Mijn zoon zit op een speciale onderwijs en heeft moeite om zich te uiten.Hij heeft ook tekentherapie/schrijfdans gehad en zo kwamen we achter wat er elk keer hem dwarszat.Het helpt heel goed.

            • Madelon Weinberger

              21 maart 2007 12:46

              Tekentherapie is een geweldig middel om mee te werken, snel inzicht en uitzicht! Laat dit toch a.u.b doordringen tot ziekenhuizen en instellingenen zorgverzekeraars. Ik werk hier zelf mee en zie clienten veelal na een aantal bezoeken hun eigen weg weer gaan.

              • Elly

                16 januari 2007 13:09

                Reactie op tekentherapie. Mijn kinderen hebben dit ook gedaan, de artsen schrokken zich rot maar mijn kinderen konden voor het eerst hun verhaal doen en voelden zich serieus genomen, wat toen heel belangrijk voor ze was.

                • nauta

                  19 april 2006 18:19

                  Ik heb ook tekentherapie gehad. Bij een alternatieve natuurgenezer. Ik ben 52 jaar maar het help wel, je kunt je gevoelens kwijt, ook over vroeger. Ik krijg het nu regelmatig en loop lichamelijk niet meer zo vast. groetjes

                  • Nurs

                    06 april 2006 12:56

                    Ik werk als verpleegster in een verpleeghuis en ook ouderen krijgen tekenterapie om dingen van vroeger te kunnen verwerken en het kwijt te kunnen. Ik vind het een goede zaak!

                    • nadia

                      13 november 2005 15:53

                      Mijn ervaring is dat tekentherapie zowel voor kinderen als voor volwassenen erg geschikt kan zijn. Ik volg een opleiding analytische tekentherapie in Amsterdam, waarbij zelf ervaren een belangrijk onderdeel is. Onbewust projecteer je veel in tekeningen. Hier zicht op krijgen en voelen wat er speelt, dan krijgen onderdrukte thema's meer ruimte, wat bevrijdend en veruimend kan werken. Voor kinderen werkt dit net zo. Ik vind dat er binnen de hulpverlening nog maar weinig gedaan wordt met tekeningen, terwijl dit juist zoveel kan opleveren. Er wordt teveel gepraat, hiermee kom je vaak langzaam of niet tot de kern. Met tekeningen en de juiste vragen en houding kan dit vrij snel en diep gebeuren. Een mooi boek 'Tekeningen, beeldtaal van het onbewuste' van G.M.Furth.

                      .
                      - Advertentie -
                      - Advertentie -