Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Moeten kinderen beschermd worden tegen schokkende beelden? 

Sommige schokkende beelden staan bij mensen op het netvlies gegrift. Denk bijvoorbeeld aan de aanslag op het World Trade Center in Amerika. Televisie, radio, kranten en het internet brengen vaak nieuws met dit schokkende beelden en we willen het allemaal volgen.

De media kan verschrikkelijke beelden laten zien die niet alleen volwassenen treffen, maar ook kinderen. Ze kunnen bang worden en nachtmerries krijgen. De vraag rijst of je kinderen dit soort beelden moet laten zien of niet?

Vind je dat kinderen ook op de hoogte moeten zijn van sommige rampen, oorlogen enzovoorts? Of vind je dat kinderen beschermd moeten worden tegen dit soort beelden? Heb je zelf kinderen? Hoe reageerden zij op de beelden van terroristische aanslagen en ernstige ongelukken? En heb je ze alles verteld of laten zien?

Reacties

 • Patrick

  28 januari 2014 10:51

  Ook ik heb gisteren mijn 2 verstandskiezen laten trekken, door mij eigen nieuwe tandarts ( was al 10 jr niet meer geweest, ben dus erg bang). De verdoving viel mij mee en het trekken was zo gebeurd. Hij gebruikt een soort drukker waarmee de kies er zo uit ging, en hij kon ze alle twee er zo uithalen.
  Een paar uur na de verdoving begon het pijn te doen. Heb een pijnstiller genomen en nu, een dag later, heb ik geen pijn. Ben zo blij dat ik gegaan ben. Over 2 maanden moet ik de andere 2 er uit laten halen. Nog steeds geen prettige gedachte en ik blijf een bangerd, maar weet nu wel wat me te wachten staat. Ja, en of je nu naar een kaakkerel moet: ik heb een goede ervaring, maar ja voor de andere 2 moet je het maar afwachten. Succes verder.

  • Henk

   28 januari 2014 10:51

   Ik heb 2 jaar geleden rechtsboven en rechtsonder laten trekken... Doodop van de zenuwen zat ik in die stoel. Toen ging de spuit naar binnen en ik stond op het punt om flauw te vallen. Toen alles verdoofd was, volgde een hoop getrek en gekraak; het ging niet echt makkelijk. De pijn viel mee, ook toen de verdoving uitgewerkt was, maar ik heb nog zeker 4 dagen met een bloedende kaak rond gelopen. Linksonder ligt al een tijdje half op de oppervlakte met wat tandvlees er overheen. Er zit nu ook een gaatje in, dus hij moet er zeker uit. Maar dat wordt dus snijden... MIJ NIET GEZIEN! Dan maar niet meer naar de tandarts, want ik heb er tot nu toe geen last van. Misschien een bangebroek, maar pijn is NIET fijn!

   • Marcel

    28 januari 2014 10:51

    Ik had 4 verstandskiezen die eruit moesten. Ik had erg veel last van hoofdpijn, hoogstwaarschijnlijk toch weer veroorzaakt door knellende kiezen. Dat is de grap: vele ogenschijnlijk niet met die kiezen verband houdende klachten, worden er toch door veroorzaakt. Het is beter om ze te laten trekken. Afijn, na de foto's kwam de tandarts al snel tot de conclusie dat de kaakchirurg de beste man was. Een van die kiezen had namelijk 5 wortels; dit schijnt een unicum te wezen (toch fijn om te weten dat ik op mijn eigen wijze nog bijzonder ben). Drie van de 4 gingen er zonder problemen uit; dit waren gewone kiezen met 2 of 3 wortels. Die vierde, dat was een probleem. Na zo'n 10 minuten sjorren en een gekraak van heb ik jou daar (maar dat doet geen pijn, voor degenen die nog moeten) kwam hij eruit, zonder afgebroken stukjes, anders had hij nog moeten boren en dan was het erger geworden. Ook hier datzelfde bloedbad waar de vorige sprekers het over hadden.. Maar je voelt op dat moment nog steeds niets. En toen was de verdoving uitgewerkt. Ik kan je verzekeren dat je nog nooit zo'n 'exquisite pain' in je leven hebt gevoeld. Ik zou zeker adviseren om een hele rits pijnstillers in huis te halen als je geen sadomasochistische neigingen hebt, en een paar pakken Brinta, want vloeibaar voedsel is het enige dat je binnen krijgt. Je hele bek voelt als een uit z'n proporties getrokken onderdeel van je gezicht. Ik heb me laten vertellen dat de kiezen die er makkelijk uitgaan, bijna geen napijn geven. Je kunt dus vantevoren weten wat je te wachten staat.

    • Jak

     28 januari 2014 10:51

     Afgelopen donderdag is er een verstandkies door mijn tandarts getrokken. Ondanks alle enge verhalen had ik mezelf moed ingepraat en was er eigenlijk al vanuit gegaan, dat het niet zoveel pijn zou doen (NOOOIT DOEN!!). Het werd een heel getrek, want mijn kies vond dat ie goed zat in mijn mond. Ik voelde een hoop gesjor en hoorde een scheldende tandarts, maar echt pijn deed het niet. Totdat de verdoving 's avonds uitgewerkt was. De pijnstillers konden niet op tegen de pijn en dat betekende een nacht zonder slaap, want als ik ging liggen werd het nog pijnlijker. Vrijdag was precies hetzelfde. Alleen had ik inmiddels ook koorts. Gister (zaterdag) dacht ik dat ik gek werd en toen zijn we naar de weekendtandarts gereden. Een ontsteking bleek er te zitten. Verdoven had geen nut, dus hij trok de hechtingen eruit en ging reinigen met waterstofperoxide. Vandaag (zondag) voelt het wel al iets beter, maar meer dan een bord Brinta gaat er niet in. Morgen moet ik nog een keer terug om te reinigen, maar een ding staat voor mij vast: zolang ik geen last heb van die andere drie, blijven ze lekker zitten!! Net reageerde ik toevallig op 'permanente make-up'; nou, dat was een lachertje vergeleken bij dit.

     • christine

      28 januari 2014 10:51

      Ook het trekken van mijn verstandskiezen is op een klein drama uitgelopen, ondanks dat ik ze bij een kaakchirurg heb laten verwijderen. De tandarts heeft de kaakchirurg aanbevolen de verstandskiezen onder narcose te verwijderen daar ik nogal angstig ben voor de tandarts. Dat is dan ook gebeurd en wel alle vier tegelijk. Na de operatie werd ik wakker met een hoofd twee keer zo groot. Na drie dagen werd mijn hoofd alsmaar dikker. Blijkbaar was er het een en ander gaan infecteren. Na drie antibiotica kuren werd de infectie minder maar kreeg ik mijn mond niet meer open daar de kauwspier was aangetast. Met veel geduld was dat euvel na een week of 6 verholpen. Nu groeit er door de operatie nog iets in mijn keel en ontsteekt mijn tandvlees aan een kant steeds. Natuurlijk hebben ze in het ziekenhuis geen antwoorden op de vragen waar die ontstekingen vandaan komen. In april mag ik pas komen om het uitstulpsel in mijn keel te verwijderen. Ben uiteindelijk dus al ongeveer 5 maanden bezig. Gelukkig hebben ze mijn verstandskiezen alle vier tegelijk verwijderd want ik zou nooit meer voor een tweede keer terug gaan. Hoezo fobie van ziekenhuizen...

      • Francis

       28 januari 2014 10:51

       Jaja, bij mij zijn er ook 3 uitgehaald door de kaakchirurg. De eerste keer dat ik moest werden de 2 rechts getrokken. Eerst onder. Nou dat viel nog niet mee. De kies zat weliswaar wel recht maar zat zo vreselijk vast dat de chirurg zich een ongeluk moest trekken en nog lukte het niet. Dus kwam de boor erbij. Niet leuk want boren geeft meer napijn. Na het boren nog harder trekken (wat een slachtpartij zeg!) en eindelijk was die knoepert eruit. Ik wist niet dat zo´n ding zulke lange wortels kon hebben. De kies bovenin was er zo uit, geen probleem.
       Toen werkte de verdoving uit. Flinke pijn in de hele rechter onderkaak, waarschijnlijk gekneusd ofzo.... een week een dikke wang en daarna flinke blauwe plekken op mijn wang en nek. Alleen het gevoel in mijn ondervoortanden en mijn kin en lip bleef aan de rechterkant weg! Dit kwam na 4 weken pas langzaam terug. Wat bleek.... beschadigde zenuw. Het vooruitzicht was leuk.... ik mocht weer!
       Dit keer voor linksonder. Na een uitgebreid verslag van mijn kant besloot de chirurg het wat voorzichtiger te doen. Wauw he! Hij was er zo uit! Zonder boren.... geen dikke wang. En nog leuker.... de eerste 2 dagen geen pijn! Daarna wel een pijntje maar lang niet zo erg als de eerste keer. Maar nu komt het.... op de dag van de ingreep kreeg ik ´s avonds een fikse nabloeding. Het liep echt mijn mond uit. Dus ik weer op een gaasje bijten een uur lang. Dat gaasje kwam er compleet verzadigd weer uit. En vervolgens ging het nog harder bloeden. Ik in paniek naar het ziekenhuis, ik voelde me net Dracula. Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen... stopte het bloeden. Grrr. Toch heeft de dienstdoende arts nog even gekeken maar er was gelukkig niks ergs. Daarna is het goed genezen. Toch kan het wel een half jaar duren voordat het kaakbot weer is ingegroeid en je dus weer een vlak stukje kaak voelt.

       • Astrid

        28 januari 2014 10:51

        Algelopen maandag was het zover... mijn kiezen aan de rechter onder- en bovenkant gingen eruit! Fluitje van een cent, zo gezegd, zo gedaan (dacht ik!) De verdoving werd gespoten en wachten maar. Bovenkant was dus echt een fluitje van een cent, hij was eruit voor ik er erg in had. Mooi! Nu de onderkant, de verdoving werkte nog niet echt, toch maar proberen. AAAAHHH !! Wat een pijn, dus de tandarts maar weer gestopt. Toch nog maar even wachten. Weer proberen. NEEEEE !! ik ging door de grond, mijn rug was totaal nat van het (angst)zweet. Volgens de tandarts moest het pijnloos zijn, nou, dat was het allesbehalve! Maar wat verdoving bijgespoten. Weer proberen, nou, idem dito. Weer bijgespoten, uiteindelijk toch maar doorgegaan en wat nu... bovenkant breekt een stuk vanaf en hij wil niet los. Heb ik dit? Je kan dus wel nagaan wat een pijn het deed als ie je kaak ongeveer uit zijn fatsoen trekt. Van narigheid hield ik mijn kaak vast. Uiteindelijk, na een half uur, waren beide kiezen eruit. Door de vele verdovingen die bijgespoten waren heb ik nog 4 uur met een "scheve" mond gezeten. Daarna is het begonnen.... de napijn. Ik zit nu al 4 dagen aan de pijnstillers en verga af en toe van de pijnscheuten. Zodra de pijnstillers uitgewerkt zijn wordt ik op de meest ongunstige tijden 's nachts of 's morgens vroeg wakker. Ik hoop echt dat de pijn wat minder wordt, maar als ik de verhalen zo gelezen heb, kan ik nog even vooruit ! Aan de andere kan heb ik nog 1 verstandskies zitten... en zolang ik er geen last van heb, blijf ie daar zolang !!!

        • yvonne

         28 januari 2014 10:51

         3 jaar geleden werd mijn eerste verstandskies bij de tandarts getrokken.
         de verdovingspuiten deden ongeloofelijk pijn, maar de pijn na die tijd viel heel erg mee.
         Aderhalf jaar geleden moest mijn tweede verstandskies eruit gehaald worden bij kaakchirurg. Nt zoals bij de eerste kies deden de spuiten veel pijn.
         Ten de kies eruit was kon ik moeilijk het ziekenhuis uitkomen.
         ik kon net weer op tijd gaan zitten want anders was ik flauwgevallen, zo duizelig was ik.
         Na die tijd heb ik nog veel pijn gehad en eten ging moeilijk.
         Nu komt er weer zo'n kies door.
         Ik heb er nog geen last van en voor zolang dat blijft krijgt er geen tandarts of kaakchirurg toestemming om die kies eruit te halen.

         • 28 januari 2014 10:51

          Mijn mening is dat de tandarts het nooit had mogen doen. Ik moest al mijn verstandskiezen laten trekken maar bij mij zaten ze ook niet recht. Ik werd dus naar de kaakchirurg gestuurd en heb er vrijwel geen last van gehad. Als de tandarts je had doorgestuurd had dat je naar mijn mening veel pijn bespaard.

          • Sandra

           28 januari 2014 10:51

           Ik heb mijn verstandskiezen al een paar jaar terug laten trekken. Ik ben daarvoor gewoon bij de tandarts geweest. Dagen van te voren was ik al zenuwachtig maar achteraf gezien was dat dus helemaal niet nodig! Ik heb echt helemaal nergens last van gehad. Toen de verdoving was uit gewerkt merkte ik wel wat maar het viel mij 100% mee. Dus toen ik de aandere twee moest laten trekken zat ik een stuk rustiger in de wachtkamer!!!

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -