Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Schildklierpatiënten gedupeerd door leveringsproblemen producent Thyrax

donderdag 14 januari 2016 | Bron: Schildklier.nl

Schildklierpatiënten gedupeerd door leveringsproblemen producent Thyrax

Schildkliermedicatie Thyrax Duotab is binnenkort niet meer leverbaar. De oorzaak ligt bij productieproblemen na verhuizing van de productie door producent Aspen Pharma Trading naar Duitsland, dat meldt het College ter Beoordeling Geneesmiddelen (CBG).

In Nederland zijn zijn zo’n 350.000 mensen afhankelijk van schildkliermedicijn Thyrax Duotab (levothyroxine). Thyrax 0,025 mg is vanaf februari 2016 niet langer leverbaar en het tekort speelt in ieder geval een half jaar. Thyrax Duotab met de sterkte 0,100 mg en 0,150 mg zijn op voorraad tot medio 2016.

Lichamelijke en psychische klachten

Het is lastig om ingesteld te worden op de optimale dosis levothyroxine en onnodig wisselen tussen medicijnen met de werkzame stof levothyroxine is niet wenselijk. Overstappen naar een ander schildkliermedicijn kan forse lichamelijke en psychische klachten opleveren. Vorig jaar nog leverde enkel een verpakkingswijziging van Thyrax al meer dan 2.000 klachten op over bijwerkingen.

Gedwongen overstappen op ander merk

Producent Aspen heeft het CBG laten weten dat ze door de overgang naar een nieuwe productielocatie tijdelijk niet kan produceren. Mensen met een te langzaam werkende schildklier die Thyrax gebruiken, moeten daarom noodgedwongen en altijd in overleg met hun arts en apotheker overstappen op een ander geneesmiddel dat de werkzame stof levothyroxine bevat: ‘Het is een fout in de planning waar schildklierpatiënten nu de dupe van worden,’ zegt Rietje Meijer, directeur van Schildklierorganisatie Nederland (SON).

Thyrax Duotab (levothyroxine)

Thyrax Duotab is het bekendste geneesmiddel voor mensen bij wie de schildklier te weinig schildklierhormoon aanmaakt (hypothyreoïdie). De werkzame stof levothyroxine vult de hormoonbehoefte aan. In Nederland zijn verschillende geneesmiddelen geregistreerd met deze werkzame stof, maar deze middelen zijn niet zondermeer uitwisselbaar. Voor informatie over het beste alternatief kunnen gedupeerden de website van SON in de gaten houden. Die laten de laatste stand van zaken zien. Onderhoud ook nauwe banden met de huisarts of apotheker: “Te allen tijde geldt dat patiënten met hun arts overleggen alvorens ze overstappen,” benadrukt Meijer.

Informatie voor patiënten

Bij vragen over deze situatie kunnen patiënten ook bellen met het Landelijk Meldpunt Zorg op telefoonnummer: 088 - 120 50 20 (lokaal tarief, op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur). Op de website van het CBG staat recente informatie, zoals een document met 'Vragen en antwoorden tekort Thyrax Duotab'. Bijwerkingen en gezondheidsklachten na omzetting op een ander medicijn kunnen gemeld worden via de website van Bijwerkingencentrum Lareb.

.
- Advertentie -
- Advertentie -