Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Operatie scheef neustussenschot verbetert levenskwaliteit

donderdag 20 juni 2019 | Bron: Radboudumc

Operatie scheef neustussenschot verbetert levenskwaliteit

Onderzoekers van het Radboudumc hebben voor het eerst sterk bewijs geleverd dat het rechtzetten van een scheef neustussenschot bij mensen de kwaliteit van leven verbetert. De studie werd afgelopen dinsdag gepubliceerd in The Lancet.

Blijvende positieve effecten

De studie laat zien dat de kwaliteit van leven al drie maanden na de operatie was verbeterd. De doorstroom van lucht door de neus nam toe bij patiënten, ze konden beter ademhalen, beter slapen, waren minder verkouden en hadden minder neusklachten. De effecten bleven aanwezig tot het eind van het onderzoek, twee jaar na de start van de behandeling.

Controlegroep

Het rechtzetten van het neustussenschot bij volwassenen is de meest uitgevoerde operatie onder KNO-artsen. Al langere tijd vragen beleidsmakers en artsen zich af of de ingreep voldoende nuttig is. Hoofdonderzoekster van de studie in het Radboudumc, Machteld van Egmond, wilde deze discussie ophelderen door een gerandomiseerde studie met controlegroep uit te voeren.

Van Egmond vertelt: “Het rechtzetten van het neustussenschot wordt al heel lang gedaan, maar in eerder onderzoek is alleen gekeken naar patiënten die worden geopereerd. Zonder controlegroep weet je nooit of een verbetering echt door de ingreep komt, of dat de patiënt zich zonder de operatie ook beter was gaan voelen.”

Over een scheef neustussenschot

Een scheef neustussenschot komt relatief veel voor en kan aangeboren zijn of door trauma zijn opgelopen. Bij de meeste mensen geeft het geen problemen. Het rechtzetten van het neustussenschot wordt ook wel een septumcorrectie genoemd.

.
- Advertentie -
- Advertentie -