Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Minder eenzaamheid onder langdurig zieke kinderen dankzij robot

maandag 23 september 2019 | Bron: Kind en ziekenhuis

Kind met tablet

In Nederland zijn er steeds meer kinderen die verplicht thuis zitten door een langdurige ziekte. Hierdoor missen naar schatting 19.000 kinderen een groot deel van hun tijd op de school waar zij sociaal contact opdoen met leeftijdsgenoten. Om deze eenzaamheid tegen te gaan hebben de Noorse wetenschappers van No Isolation afgelopen jaar iets bedacht: de vooruitstrevende AV1 robot die in het klaslokaal kan dienen als ogen, oren en stem voor het zieke kind.

Eenzame zieke kinderen

Naar school gaan heeft voor kinderen meer effecten dan enkel kennis opdoen. In het onderwijs leren zij sociale vaardigheden zoals contact leggen met klasgenoten en leraren en krijgen zij structuur aangeleerd. Uit onderzoeken is gebleken dat het sociaal contact dat plaatsvindt in het onderwijs essentieel is voor de ontwikkeling van het kind. Bij langdurig zieke kinderen ontbreekt dit sociale contact. Dit gebrek uit zich in een gevoel van eenzaamheid en geeft hen het gevoel dat ze er niet bij horen.

Ook benoemen psychologen Richard Ryan en Edward Deci dat ieder mens drie basisbehoeften heeft: het ontwikkelen van vaardigheden, sociaal contact en zelfstandigheid. Als een kind langdurig ziek is, wordt het in de steek gelaten door zijn of haar lichaam. Dit leidt tot verlies van zelfstandigheid en ontwikkeling van de vaardigheden. Om deze reden is het contact leggen met leeftijdsgenootjes voor zieke kinderen erg belangrijk.

Robot biedt een oplossing

Om te zorgen dat ook langdurig zieke kinderen contact kunnen leggen met hun omgeving, hebben de Noorse wetenschappers de AV1 robot ontworpen. Deze wordt geplaatst in het klaslokaal van het kind en maakt aanwezigheid op afstand mogelijk. De lessen kunnen niet alleen gevolgd worden, het kind kan zelf ook nog input geven aan de lessen. Met verschillende functies op de robot wordt een daadwerkelijke aanwezigheid in het klaslokaal nagebootst. Uniek hieraan is dat het kind zelf kan bepalen wanneer de verbinding tot stand wordt gebracht of weer verbreekt.

AV1 robot nog niet perfect

Helaas ervaart nieuwe AV1 robot nog wat netwerkproblemen, waardoor de verbinding af en toe hapert of wegvalt. Voor een aantal kinderen die dit ervaren hebben was dit erg teleurstellend. Om deze problemen op te lossen, is er meer onderzoek nodig naar de internetverbinding die gebruikt wordt.

.
- Advertentie -
- Advertentie -