Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Meer aandacht voor mentale bijwerkingen van de pil

donderdag 14 mei 2020

Pil

Verandert je humeur snel en heb je minder vaak zin in seks? Mogelijk komt dit door het gebruik van de anticonceptiepil (‘de pil’). Huisartsen zullen daarom in gesprekken over de pil meer aandacht gaan besteden aan de mentale bijwerkingen. Dat staat in de aangepaste huisartsenrichtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

Richtlijn voor huisartsen

Tot nu toe hadden huisartsen vooral aandacht voor tevredenheid over de pil en eventuele lichamelijke klachten. Maar in de spreekkamer kregen zij al vaak vragen van vrouwen over de mentale bijwerkingen van de pil. Daarom is dit onderwerp nu toegevoegd aan de richtlijn voor huisartsen. 

Wisselend humeur en minder zin in seks

Hoofdpijn, misselijkheid, pijnlijke borsten en puistjes zijn veelgehoorde bijwerkingen van anticonceptiemiddelen. Maar het blijft niet altijd bij deze lichamelijke klachten. Bij één op de honderd vrouwen veroorzaakt de pil stemmingswisselingen en hebben ze minder zin in seks. Over het algemeen verdwijnen deze klachten na drie maanden, als je lichaam went aan de veranderde hormoonspiegel. Verdwijnen je klachten niet? Neem dan contact op met je huisarts.

Betrouwbaar anticonceptiemiddel

In Nederland gebruiken ongeveer 2,1 miljoen vrouwen de pil. En dat is niet zonder reden. Wist je dat de kans om zwanger te worden kleiner dan één procent is met de pil? De betrouwbaarheid neemt echter af wanneer je de pil één of meerdere keren vergeet in te nemen. Lees wat je moet doen als je de pil bent vergeten.

.
- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl