Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Glutenvrij aanbod in horeca ontoereikend

woensdag 15 mei 2019 | Bron: Dr. Schar

Het glutenvrije aanbod in horecagelegenheden is ontoereikend. Dat is de uitkomst van een kwantitatief onderzoek onder 400 respondenten met een glutenintolerantie. Hoewel een derde van de respondenten maandelijks buiten de deur eet, ervaart bijna twee derde van de ondervraagden het glutenvrije aanbod in horecagelegenheden als zeer beperkt. Zelfs een kruimel gluten kan al klachten geven, dat maakt dat 54% van de respondenten angst heeft voor kruisbesmetting.

Dat is niet geheel onterecht, zeggen ook chefs en horecapersoneel. Zij onderschrijven dat er een gebrek aan kennis is over glutenvrij eten bij het horecapersoneel. Daarnaast zien zij het bereiden van glutenvrij eten nog vaak als een belemmering van de dagelijkse praktijkvoering. Het advies van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) om van tevoren contact op te nemen met een restaurant over glutenvrije menuopties, wordt door 83% van de respondenten al toegepast. 

Restaurant keuze versoepelen

Op dit moment wordt de keuze voor een restaurant voor 61% bepaald door de informatieverstrekking over allergenen van chefs en bediening. Er ligt een groeiende kans om de groep die glutenvrij moet eten goed te bedienen. “Het aantal mensen dat glutenvrij moet eten vanuit medische noodzaak zal in de toekomst naar verwachting stijgen naar 6%”, zegt Dr. Schär foodservice, aanbieder van informatie, educatie en glutenvrije producten. “Een glutenvrij aanbod kan mede daardoor gunstig zijn voor de omzet”.

Vooral pizzeria's kunnen met betere informatieverstrekking en aangepaste bedrijfsvoering flinke vooruitgang boeken. Zij scoren zowel op aanbod als kwaliteit het slechtst van alle horecagelegenheden.

.
- Advertentie -
- Advertentie -