Zo verloopt een migraineaanval
Een migraineaanval verloopt vaak in fases. Niet iedereen doorloopt alle fases, en de fases kunnen er bij iedereen anders uitzien.
Fase 1: waarschuwingsfase
Zo één op de vijf mensen met migraine ervaart een waarschuwingsfase voorafgaand aan een migraineaanval. Wat die waarschuwingen precies zijn, verschilt per persoon. Wel zijn het per persoon vaak dezelfde waarschuwingen bij elke aanval. Soms voel je een aanval een paar dagen van tevoren aankomen, terwijl de waarschuwingssignalen ook pas enkele uren van te voren kunnen optreden. Je bent bijvoorbeeld opeens erg prikkelbaar, ziet bleek of moet steeds gapen. Probeer dit soort waarschuwingssignalen te herkennen, zodat je je kunt voorbereiden op de migraineaanval.
Fase 2: migraineaura-fase
De migraineaura is hiervoor al besproken. Een kwart van de mensen die last heeft van migraine, ervaart een migraineaura voor de migraineaanval begint. De waarschuwingsfase is dan al voorbij. Een migraineaura duurt ongeveer 15 tot 45 minuten, maximaal één uur. Hoewel ook hier de symptomen per persoon verschillen, zijn de meest voorkomende symptomen:
- Zien van flitsen, blinde vlekken, golvende beelden of schitteringen
- Tintelingen
- Doof gevoel of minder kracht aan één kant van je lichaam
- Spraakstoornissen
De symptomen duren ongeveer tien minuten tot een uur en verdwijnen wanneer de hoofdpijn komt opzetten.
Fase 3: hoofdpijnfase
De hoofdpijnfase is de fase van de daadwerkelijke migraineaanval. Je hebt in deze fase bonzende hoofdpijn, vaak aan één kant van het hoofd. Ook kun je symptomen ervaren als braken, diarree en overgevoeligheid voor licht, geluid en bepaalde geuren.
Hoe lang een migraineaanval duurt, verschilt per persoon. Dit varieert van vier uur tot drie dagen.
Fase 4: herstelfase
In deze fase wordt de hoofdpijn iets dragelijker. Vaak kun je nu in slaap vallen en word je later wakker met nog maar lichte hoofdpijn. Het duurt wel even voordat je helemaal hersteld bent. Soms ben je nog een paar dagen vermoeid of licht geprikkeld. Die symptomen verdwijnen vaak na één tot twee dagen.
Deze tekst is nagekeken door Dr. Kees Vos, huisarts
Deze informatie is gecontroleerd door:
Deze tekst is nagekeken door Dr. Kees Vos, huisarts