Dementie heeft niet één bepaalde oorzaak. Wetenschappers doen nog steeds veel onderzoek naar de factoren die dementie veroorzaken. Er bestaan wel een aantal risicofactoren die een rol spelen bij de kans op dementie. De belangrijkste factor is leeftijd. Naarmate iemand ouder wordt, is de kans op dementie groter. In Nederland heeft veertig procent van de mensen boven de negentig jaar een vorm van dementie.
Er zijn een aantal factoren die de kans op dementie vergroten:
Sommige risicofactoren kun je proberen zo veel mogelijk te vermijden. Zo verlaag je het risico om Alzheimer te ontwikkelen. Bij chronische aandoeningen kun je jouw huisarts of behandelend arts om adviezen en leefregels vragen om zo het risico – wanneer mogelijk – te verlagen.
Erfelijkheid als oorzaak van dementie
Bij dementie op oudere leeftijd (boven de 65 jaar) spelen erfelijke factoren nauwelijks een rol. Als er al erfelijke factoren aanwezig zijn, wil dit niet zeggen óf en wanneer je de ziekte krijgt. Wanneer dementie op jonge leeftijd voorkomt (onder de 65 jaar), speelt erfelijkheid een grotere rol. Hebben meerdere mensen in de familie op jonge leeftijd dementie gekregen? Dan kan een specifiek gen de dementie veroorzaken. Dit gen is erfelijk. Je kunt met een genetisch onderzoek laten testen of je drager van het gen bent. Je moet echter aan allerlei voorwaarden voldoen om voor zo’n test in aanmerking te komen. Meer informatie over erfelijkheid en genetisch onderzoek kun je lezen op dementie.nl.