Wat zijn de voordelen van de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)?
De persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een online medisch paspoort: de PGO biedt een veilige omgeving waarin je jouw medische gegevens verzamelt, up-to-date houdt en deze eenvoudig kunt delen met je zorgverleners. Met een persoonlijke gezondheidsomgeving neem je de regie over je gezondheid in eigen hand. De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar welke voordelen biedt een PGO? Hieronder lees je de belangrijkste vijf.
Inzicht in je gezondheid en een online medicatieoverzicht
Met een persoonlijke gezondheidsomgeving heb je toegang tot alle informatie over je gezondheid:
- Je ziekteverloop.
- Onderzoeken en uitslagen.
- Een afsprakenoverzicht.
- Diagnoses en behandelingen.
- Een volledig online medicatieoverzicht en je medicatiehistorie.
- Resultaten van zelfmeting (bijvoorbeeld via smartphones en smartwatches).
- Geplande en in te plannen afspraken.
- Communicatie met je zorgverlener(s).
Door deze gegevens op één plek bij elkaar te houden, kun je bijvoorbeeld in één oogopslag zien of je gezondheid is verbeterd ten opzichte van een eerdere periode of je kunt een actueel medicatieoverzicht uitdraaien omdat je op vakantie gaat.
Regie en controle
Zorgverleners wisselen vaak onvoldoende informatie uit en beschikken dan niet over de meest recente gezondheidsgegevens, zoals een actueel medicatieoverzicht. Daarnaast maakt de aangescherpte privacywetgeving het eenvoudig delen van persoonlijke gegevens lastig. De PGO biedt hier bij uitstek een oplossing.
Met een persoonlijke gezondheidsomgeving krijg je zelf de touwtjes in handen. Je kunt de internist direct toegang geven tot de bloeduitslagen die een week eerder door de huisarts zijn aangevraagd. De specialist kan voorgeschreven medicatie goedkeuren en jij kunt vervolgens bijhouden of deze medicatie goed werkt of niet. Hierdoor kan de specialist gerichter te werk gaan, een nauwkeurige diagnose stellen, en eventuele medicatie voorschrijven die goed werkt in combinatie met je huidige medicatie.
Daarnaast heb je de optie om de regie te delen met bijvoorbeeld een mantelzorger. De mantelzorger beschikt dan over alle informatie en machtigingen om je te ondersteunen bij het regelen van je zorg.
Het is belangrijk om te weten dat een specialist alleen toegang heeft tot de informatie die jij voor hem of haar beschikbaar stelt. Je kunt deze toegang ook op elk gewenst moment weer intrekken. Zo blijf jij dus baas over je eigen medische gegevens en blijft privacy gewaarborgd.
Persoonlijke gezondheidsomgeving: zorg op maat
Je kunt je persoonlijke gezondheidsomgeving koppelen aan handige digitale applicaties voor zelfmetingen, zoals een digitaal dagboek, een kalender of een applicatie gericht op een specifieke aandoening of interesse. De gegevens uit deze applicaties worden dan automatisch in je PGO geladen. Op deze manier kun je alle voor jou relevante informatie gemakkelijk samenvoegen. Een zorgverlener kan je dan op basis van al deze informatie persoonlijke adviezen geven over een behandeling, zoals een verandering in je voeding- of bewegingspatroon, medicatie of dagindeling.
Zorgnetwerkomgeving (ZNO): een effectieve samenwerking tussen zorgverleners
Een aantal PGO-leveranciers bieden ook aanvullende mogelijkheden voor zorgprofessionals waardoor ze direct met elkaar kunnen communiceren en dus beter kunnen samenwerken. Dit wordt een zorgnetwerkomgeving (ZNO) genoemd.
Je kunt in een basis-PGO informatie uitwisselen met zorgverlener en zij met jou, maar ze kunnen in principe niet rechtstreeks met elkaar communiceren. In een PGO met een ZNO is dat anders: in de zorgnetwerkomgeving kunnen huisarts, specialisten in het ziekenhuis en andere zorgverleners effectief samenwerken. Ze kunnen gemakkelijk direct contact met elkaar opnemen om bijvoorbeeld de voortgang van je behandelplan te bespreken. Ook hier speelt de kracht van een actueel medisch paspoort weer een rol: zorgverleners hebben met jouw toestemming allemaal toegang tot je relevante en meest recente medische gegevens. Op basis hiervan kunnen ze een behandelplan afstemmen dat het best bij jou past. Dit behandelplan kan jij vervolgens inzien en je ziet welke zorgverleners welke informatie hebben bekeken.
Mantelzorg succesvoller met een PGO
In een persoonlijke gezondheidsomgeving kun je de rol van een mantelzorger instellen. Met jouw toestemming kan een mantelzorger:
- Inzicht krijgen in je medisch paspoort.
- Taken uitvoeren, zoals het registreren van bloeddrukgegevens en hartslagmetingen.
- Actief bijdragen aan een behandelplan.
- Gemachtigd zijn om te communiceren met zorgverlener(s) en gezondheidsbeslissingen voor je te nemen.
Op deze manier kan de mantelzorger bij een onverwachte ziekenhuisopname bijvoorbeeld eenvoudig toegang geven tot jouw medische gegevens en aantonen dat hij of zij beslissingen voor jou kan nemen.
De voordelen van een PGO zijn overduidelijk, maar hoe weet je zeker dat jouw medische gegevens niet zomaar bij derden terechtkomen?
Dit dossier is mede mogelijk gemaakt door onze partners.